Ζέττα Μακρή: έμφαση στην πρόληψη και στον διάλογο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών
Στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση και έμφαση στην πρόληψη, μέσα από ένα πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με το θέμα των ναρκωτικών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή, η οποία παρέστη χθες σε Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των τελευταίων δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπως αυτά παρουσιάζονται στην «Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2014: Τάσεις και Εξελίξεις» του Οργανισμού της Ε.Ε για τα ναρκωτικά (EMCDDA).
Όπως τόνισε η κυρία Μακρή στον χαιρετισμό της, «Τα στοιχεία των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο και τη βάση χάραξης επικαιροποιημένων πολιτικών αντιμετώπισης των ναρκωτικών τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε πανευρωπαϊκό, κάτι που έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη κυρίως στη σημερινή εποχή, όπου η χώρα μας υφίσταται ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές οι οποίες αυξάνουν τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας των πολιτών, καθώς και τις εξαρτήσεις.
Από την προσωπική μου συμμετοχή και εμπειρία τόσο στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, πιστεύω ότι για την αντιμετώπιση του πολυδιάστατου προβλήματος των ναρκωτικών θα πρέπει να ενισχύσουμε τον γνήσιο και ουσιαστικό διάλογο, δημιουργώντας πολιτικές διεπιστημονικής και διαθεσμικής συνεργασίας».
Και συνέχισε η κυρία Μακρή:
«Τα ναρκωτικά αποτελούν κίνδυνο για την δημιουργική ανάπτυξη των κοινωνιών και συμβάλλουν στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των νέων και του άμεσου περιβάλλοντός τους.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και μεγάλο βάρος στην πρόληψη χρήσης ουσιών από τους νέους. Η πρόληψη αποτελεί για μας βασικό πυλώνα της φιλοσοφίας μας και την προσεγγίζουμε με δράσεις σε όλα τα συναφή πεδία που συνδέονται μεταξύ τους: σχολείο, οικογένεια, υπηρεσίες υγείας, στρατός. Βασική επιδίωξή μας είναι η μείωση της χρήσης στις νεαρές ηλικίες, καθυστερώντας την έκθεση κοινωνιών στους κινδύνους της χρήσης.
Διαμορφώνουμε το πλήρες πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας εξειδικεύοντας ενέργειες που στοχεύουν στη θεραπεία, την απεξάρτηση, την κοινωνική ένταξη.
Δίνουμε ελπίδα ζωής στους χρήστες και τις οικογένειές τους. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες με εκείνους που βίωσαν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό και να στείλουμε μηνύματα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης στους νικητές του αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις. Δεν βρισκόμαστε ούτε έξω ούτε πέρα από την κοινωνία: είμαστε μέσα σε αυτή, σκύβουμε στο πρόβλημα, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, επαγρυπνούμε και ανταποκρινόμαστε θετικά σε κάθε κάλεσμα.
Ήδη, τα πρώτα σημάδια της προσπάθειας αυτής είναι εμφανή: η χαλαρή αντιμετώπιση του νόμου για τα ναρκωτικά έχει αντιστραφεί, υπάρχει συνεχής αστυνόμευση σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας, τα σύνορά μας θωρακίζονται και το νομικό πλαίσιο για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας όπως αρμόζει, σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ενός ασφαλούς πλαισίου ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Αναγνωρίζουμε ότι η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς και η εμπειρία όλων είναι πολύτιμη. Με γνώμονα τις αξίες μας και τις ανάγκες του τόπου μας, χτίζουμε μαζί τη νέα Ελλάδα επενδύοντας σε μια κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών βασισμένη στα πρότυπα της Ευρώπης».