Τραγικές και επικίνδυνες οι ελλείψεις των δοκιμαστικών εμβολίων - τεστ Μαντού
Τραγικές είναι οι ελλείψεις στα δοκιμαστικά εμβόλια - τεστ Μαντού σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με την Ένωση Παιδιάτρων Αττικής, από τον περασμένο Οκτώβριο το Ινστιτούτο Παστέρ δεν μπορεί να προμηθεύσει με φυματίνη τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, λόγω προβλήματος στο εργοστάσιο παραγωγής στη Δανία.
Κάποιες ποσότητες φυματίνης έχουν εισαχθεί και έχουν διατεθεί σε κάποια δημόσια νοσοκομεία, αλλά δεν επαρκούν για τις ανάγκες της χώρας, ενώ έχουν στερέψει και τα οποία αποθέματα είχαν οι ιδιώτες γιατροί.
Οι παρενέργειες από την έλλειψη φυματίνης είναι πολλές:
1ον Δεν μπορεί να γίνει ο ανιχνευτικός έλεγχος για φυματίωση των προσφύγων, των μεταναστών και των πιθανών για φυματίωση βρεφών, παιδιών, εφήβων κι ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα,
2ον Δεν μπορεί να γίνει ο προγραμματισμένος έλεγχος πριν από το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG),
3ον Δεν μπορεί να γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος με Μantoux που πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες σε όλα τα παιδιά της χώρας,
4ον Θα υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να προσλάβουν εργαζόμενους που έχουν κάνει το τεστ Μαντού
Η φυματιναντίδραση Mantoux είναι μία δερματική δοκιμασία, με την οποία ελέγχεται η ευαισθησία του δέρματος στη φυματίνη (πρωτείνη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης) και αποτελεί τον πιο ευαίσθητο δείκτη για την διάγνωση της φυματίωσης.
Η φυματιναντίδραση είναι συνήθως αντίδραση επιβραδυνόμενου (μετά από 48 ώρες) τύπου που οδηγεί στην εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), διηθήσεως (βλάβη σε βάθος σκληρία) και ερυθρότητας (κοκκινίλα) στο σημείο έγχυσης της φυματίνης. Μπορεί όμως να παρατηρηθεί και άμεσου τύπου αντίδραση προς τη φυματίνη ή τα έκδοχα της, που όμως εξαφανίζεται σε 24 ώρες.
Σημειώνεται πως το τεστ Μαντού ένα από τα βασικά τεστ όταν κάποιος εισάγεται με εμπύρετο στο νοσοκομείο.