ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης: ραγδαία επιδείνωση του προσδόκιμου επιβίωσης

Για τις μεγάλες παθογένειες που βιώνει η χώρα και οι πολίτες στο κομμάτι της υγείας και της περίθαλψης, μίλησε στο συνέδριο των Financial Times που οργανώνει η εταιρεία Μπούσιας για την Υγεία, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ Γιώργος Πατούλης.
Πατούλης: ραγδαία επιδείνωση του προσδόκιμου επιβίωσης

Για τις μεγάλες παθογένειες που βιώνει η χώρα και οι πολίτες στο κομμάτι της υγείας και της περίθαλψης, μίλησε στο συνέδριο των Financial Times για την Υγεία που οργανώνει η εταιρεία Μπούσιας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ Γιώργος Πατούλης.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι η αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με το προσδόκιμο επιβίωσης να έχει πέσει κατά 5,8% .

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα αλλά και στην θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας σε όλη την ΕΕ, καθώς ερχόμαστε πρώτοι στους θανάτους από τον ιό της γρίπης.

Η πρώτη παθογένεια είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αφού οι γιατροί έκλεισαν τα ιατρεία τους και το ΠΕΔΥ ξεκίνησε με ελλείψεις, σημείωσε ο κ. Πατούλης προσθέτοντας ότι τελικά ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να είναι λογιστής στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα πρέπει να φροντίσει και για άλλα βασικά, ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα.

Μιλώντας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι από τα 235 εκατ. ευρώ που είναι ο κωδικός για τους εργαστηριακούς γιατρούς το 2014, έχουν ήδη καλυφθεί 140 εκατ. ευρώ κα σε λίγο τα παραπεμπτικά θα αποτελούν ακάλυπτες επιταγές. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ζήτησε για ακόμη μία φορά συλλογικές συμβάσεις με κλειστούς προυπολογισμούς, πράγμα που αποτελεί την μόνη λύση για τους γιατρούς.Χαρακτήρισε επίσης για πολλοστή φορά απαράδεκτο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης με αποτέλεσμα ο πολίτης να υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία. Οι πολιτικές αυτές δε, οδηγούν τον κόσμο να πάει στο φαρμακείο τόνισε, να αγοράσει ό,τι θέλει και έτσι έχει αυξηθεί η αυτοίαση.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ πρότεινε να υπάρξουν Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης , χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, απρόσκπττη λειτουργία της Η/Σ και σεβασμός στον λειτουργό της υγείας και όχι όσοι δεν είναι σωστοί να παραδίδονται στην δικαιοσύνη, είπε Πρότεινε την ανάγκη δημιουργίας του Υγειονομικού Χάρτη, ισότιμη πρόσβαση στην ευρωπααική χάρτα υγείας μέσα από μία ισότιμη βάση για τους ασφαλισμένου και ανάγκη για πρωτογενή και δευτερογενή περίθαλψη μέσα από προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Κατέληξε λέγοντας, ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφαλιστική κάλυψη οι πολίτες των 6000 ευρώ με αυτούς των 100.000 ευρώ τον χρόνο.