ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το «όνειρο» του Άδωνη για τις ανισότητες των Ευρωπαίων στην υγεία

Μαθήματα … πολιτικής υγείας επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Health in Europe-make it fairer", στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.
Το «όνειρο» του Άδωνη για τις ανισότητες των Ευρωπαίων στην υγεία

Μαθήματα … πολιτικής υγείας επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Health in Europe-make it fairer", στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.


Ο κ. Α. Γεωργιάδης συμμερίστηκε το …όνειρο του για μία ενωμένη Ευρώπη στον τομέα της υγείας, όπου δεν θα υπάρχουν όλα αυτά που βασανίζουν αυτή τη στιγμή τους Έλληνες, θεωρώντας προφανώς ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και νοσοκομεία, εκατομμύρια ασφαλισμένοι που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα βασικά δικαιώματά τους ως πολίτες και χιλιάδες ασθενείς που διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν.


«Όλοι εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, είπε στην ομιλία του ο κ. Α. Γεωργιάδης, συμμεριζόμαστε ένα κοινό όνειρο. Ότι πρέπει η Ευρώπη του μέλλοντος να γίνει ένας τόπος χωρίς ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας. Ότι έχουμε καθήκον να δώσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φύλου, ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και φυσικά να πολεμήσουμε διακρίσεις, όπου σε πολλούς συμπολίτες μας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις τούς οδηγούν πολλές φορές σε πολλές κοινωνίες στο κοινωνικό περιθώριο».


Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε «παραμένουμε ο καλύτερος τόπος του κόσμου (σ.σ. η Ευρώπη) για να ζει κάποιος και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του. Όμως αυτό για εμάς δεν είναι αρκετό. Θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Και θέλουμε τη διαφορά που υπάρχει και την ανισότητα που υπάρχει στον τομέα της υγείας σε διάφορες κατηγορίες, στο προσδόκιμο της ζωής, στο προσδόκιμο της υγιούς και καλής διαβιώσεως, στην παιδική θνησιμότητα, στη διαφορά της προσωπικής ζωής ανδρών και γυναικών, όλες αυτές τις διαφορές τις παρακολουθούμε και αναλαμβάνουμε την πολιτική δέσμευση να προσπαθήσουμε να τις γεφυρώσουμε και να τις μικρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε».


Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης, αφού δεν μπορούσε να αναφέρει ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει πια στην ελληνική πραγματικότητα, περιορίστηκε να πει ότι «τα χρόνια αυτά της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, εκατομμύρια, έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της πολύ μεγάλης ανεργίας και αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η κυβέρνησή μας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Task Force, εκπονεί ένα μεγάλο σχέδιο δράσης για να μπορέσει να δώσει ξανά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζει και που οφείλουμε και έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε».