Ερρίκος Ντυνάν: «Όμηροι» εργαζόμενοι, ασθενείς και προμηθευτές
Μόνη λύση η ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του προς όφελος των πολιτών, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να ικανοποιηθούν οι οφειλές προς τους προμηθευτές.
Την ώρα που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι δομές δημόσιας υγείας της χώρας, είτε πρωτοβάθμιες είτε δευτεροβάθμιες, δεν περισσεύουν, ορατός είναι ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η διαδικασία αποβολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - όπου ανήκει το «Ερρίκος Ντυνάν» - από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, λόγω χρεών και εμπλοκής στελεχών του με τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση όρισε προσωρινή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν».
Την περασμένη Τρίτη το Ειρηνοδικείο ακύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο που είχε συστήσει η κυβέρνηση και όρισε νέο ΔΣ από προηγούμενα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση αυτή, καθώς, όπως προσέθεσε, «εάν δεν ανατραπεί δικαστικά η προχθεσινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, που απαγορεύει στην κυβέρνηση να επέμβει στον Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν", είναι βέβαιη η πτώχευση του Ιδρύματος και η αποβολή του ελληνικού από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό».
Πληροφορίες πάντως από το περιβάλλον της διοίκησης του νοσοκομείου, αναφέρουν ότι η εν λόγω απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν επηρεάζει την διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι κύκλοι, επίσης, αναφέρουν ότι είναι σημαντικό ότι η τράπεζα Πειραιώς – η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του Ντυνάν και στην οποία ανήκει το μεγάλο δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ- δεν τραβάει αυτή τη στιγμή το «καλώδιο».
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι είναι ασύμφορο οικονομικά για το ΕΣΥ να απορροφήσει το «Ερρίκος Ντυνάν». Συνολικά τα χρέη του ανέρχονται σε 200 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ πολλές οφειλές έχει τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, πρότειναν την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, ως λύση στο αδιέξοδο που έχει σημειωθεί. Τη λύση αυτή προκρίνει και το σωματείο των εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν», που ζητά την πλήρη ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ.
Όσο όμως βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το πολιτικό κόστος (από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου), «όμηροι» είναι οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν», στους οποίους οφείλονται κατά μέσο όρο 11 μισθοί και τώρα βρίσκονται με το «ένα πόδι» στην ανεργία. Ωστόσο, οι 180 γιατροί και οι 824 νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, συνεχίζουν όλο αυτό τον καιρό να παρέχουν άριστες υπηρεσίες υγείας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας δείχνει μεν διάθεση να επιλύσει το πρόβλημα, για το οποίο καταρτίζεται σχέδιο. Οι εργαζόμενοι, όμως, του καταλογίζουν «πιέσεις» και «τρομοκράτηση». Σε πρόσφατη κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τους είπε ότι βασικός πυλώνας του σχεδίου που καταρτίζεται, είναι να λυθεί το πρόβλημα του «μεγάλου εργατικού κόστους» με αναδιάρθρωση του προσωπικού. Αυτό σημαίνει, κατά τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα, κατήγγειλαν πως ο υπουργός χρησιμοποίησε την «απειλή», ότι αν αντιδράσουν, η τράπεζα θα αποχωρήσει και το νοσοκομείο θα κλείσει. Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν» θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Στα τεράστια χρέη του νοσοκομείου, όμως, περιλαμβάνονται και οφειλές προς τους προμηθευτές φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.
Για τα χρέη εκατομμυρίων έχουν κατατεθεί αγωγές κατά του «Ερρίκος Ντυνάν», με αποτέλεσμα να εξετάζονται ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο, μια εξέλιξη κατασχέσεων και διαδικασίας εκποίησης, θα πιστοποιήσει το κλείσιμο του νοσοκομείου και θα μείνουν έκθετοι γιατροί και προσωπικό, όπως και οι χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετεί το νοσοκομείο.
Επομένως, κρίσιμη είναι η ανεύρεση λύσης που θα διατηρήσει το νοσοκομείο σε λειτουργία προς όφελος των πολιτών, θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, θα ικανοποιήσει τις οφειλές προς τους προμηθευτές. Για να γίνουν τα παραπάνω, η ενδεδειγμένη λύση, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί να είναι άλλη από το να ενταχθεί το «Ερρίκος Ντυνάν» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία το Φθινόπωρο;