Μέχρι και 6 μήνες αναμονή για χειρουργείο στον Ευαγγελισμό
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, η ναυαρχίδα του ΕΣΥ όπως είχε χαρακτηριστεί, ο Ευαγγελισμός, λειτουργεί ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, παρά ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Τον τρόπο λειτουργίας του Ευαγγελισμού που δείχνει την απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις αδυναμίες των μικρότερων νοσοκομείων, παρουσιάστηκε στο 19ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του «Ευαγγελισμού» για τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, την περίοδο 2009 - 2013.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής Καρδιολογίας Ηλίας Σιώρας, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Σύμφωνα με αυτά, στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού εξετάζονται κάθε χρόνο 115.000 - 120.000 ασθενείς. Από αυτούς, το 20% διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και το 80% με ίδια μέσα (οχήματα ή πεζή). Από τους διακομιζόμενους με το ΕΚΑΒ, εισάγεται για νοσηλεία το 1/3 και από τους προσερχόμενους με ίδιο μέσο το 1/7.
Ο «Ευαγγελισμός» κάνει 8 «μεγάλες» - δηλαδή 24ωρες - και 12-15 «μικρές» - δηλαδή μέχρι το μεσημέρι - εφημερίες το μήνα. Απ' τις 115.000 προσελεύσεις κάθε χρόνο στα ΤΕΠ, οι 7.500 γίνονται στις «μικρές» εφημερίες και απ' αυτές το 33% γίνεται με το ΕΚΑΒ και το 66% με ίδια μέσα.
Το συμπέρασμα, όπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο, είναι: Ανύπαρκτη ΠΦΥ και αδυναμία άλλων μικρότερων νοσοκομείων, είτε της Αθήνας, είτε της περιφέρειας, να αποφορτίσουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός». Με τη νέα πραγματικότητα στον ΕΟΠΥΥ, σαφέστατα θα υπάρξει επιδείνωση τόσο στα ΤΕΠ, όσο και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 52.000 εισαγωγές για νοσηλεία, εκ των οποίων το 45% γίνεται μέσω των ΤΕΠ, όταν η διεθνής αντιστοιχία είναι 10%. Όπως τονίστηκε, «έτσι δεν υπάρχει άνεση κλινών για τακτικά εισιτήρια λόγω του τεράστιου όγκου των επειγουσών εισαγωγών, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ρόλος του πραγματικά επείγοντος περιστατικού. Γι' αυτό εμφανίζονται μακρές λίστες αναμονής - άνω του εξαμήνου - σε χειρουργικές ειδικότητες».