Οι αλλαγές που προωθεί το ΠΑΣΟΚ στο σ/ν για την ΠΦΥ
Τη δική του εκδοχή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δίνει το ΠΑΣΟΚ, με τις παρατηρήσεις που κατέθεσε σήμερα αναφορικά με το νομοσχέδιο της ΠΦΥ.
Ήδη το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του στην Βουλή, ενώ το χρονοδιάγραμμα που θέτει για να λειτουργήσει το νέο σύστημα, είναι ένας χρόνος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το θέμα της διαθεσιμότητας των γιατρών, αλλά και της αλλαγής του ρόλου του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί απόλυτα με το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη.
Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των ιατρών , σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αυτά είναι η προϋπηρεσία με συντελεστή βαρύτητας 40%, η επιστημονική δραστηριότητα με συντελεστή βαρύτητας 30% και η εκπαιδευτική δραστηριότητα με 30%. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται τα κριτήρια αξιολόγησης ιατρών
Οι πόροι με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί το σύστημα της ΠΦΥ, είναι ο Κρατικός προϋπολογισμός, τα Ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν στον κλάδο Υγείας, το Rebate και το Claw back.
Αναλυτικά, οι παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ εντοπίζονται κυρίως στα εξής σημεία:
Κατ αρχάς το ΠΕΔΥ του Άδωνι Γεωργιάδη το ΠΑΣΟΚ το ονομάζει σε ΕΔΥΠΥ, δηλαδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας.
Στα Κέντρα Υγείας της Χώρας με τις αποκεντρωμένες μονάδες τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, εντάσσονται και τα Ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ενταγμένα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επίσης, στην ίδρυση και λειτουργία των νέων Κέντρων Υγείας εντάσσονται πλέον και οι νέες πολυδύναμες Μονάδες Υγείας (Π.Μ.Υ.) ΤΟ ΠΑΣΟΚ προτείνει η κάλυψη περιφερειακά (μέσω από τις Μονάδες ΠΦΥ) να γίνεται με κριτήριο τους Καλλικρατικούς δήμους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «Επιδίωξη είναι η κάλυψη με Κέντρα Υγείας ανά καλλικρατικό Δήμο για τις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της χώρας και με Π.Μ.Υ ανά Καλλικρατικό Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα για τους μεγάλους ημιαστικούς και αστικούς δήμους ανάλογα με το πληθυσμό αναφοράς. Σε κάθε Δημοτική Ενότητα στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές πέραν των Κέντρων Υγείας λειτουργούν Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία ενώ σε δύσβατες και ιδιαιτέρων συνθηκών περιοχές ( π.χ. μεμονωμένα νησιά ) λειτουργούν Περιφερειακά ιατρεία». Και ακόμη:
« Το σύνολο των δομών ΠΦΥ, των οικογενειακών ιατρών και των συμβεβλημένων ιατρών ανά περιοχή ευθύνης ορίζεται ως τοπικό δίκτυο ΠΦΥ. Η διαίρεση των υγειονομικών περιφερειών σε τοπικά δίκτυα γίνεται με απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΕ σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα, τη γειτνίαση με υφιστάμενες Μονάδες Υγείας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, τη προσβασιμότητα των πολιτών και τις συγκοινωνιακές συνθήκες. Στόχος είναι τα τοπικά δίκτυα να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ΠΦΥ σε όλη τη χώρα».
Αναφορικά με την λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Μονάδων υγείας το ΠΑΣΟΚ προτείνει εκτός από την 24ωρη βάση, αυτά να μπορούν να λειτουργούν, είτε με διευρυμένο ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς μετά από απόφαση της οικείας ΔΥΠΕ.
Καθήκοντα οικογενειακού Γιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι Γιατροί, προτείνει το συγκυβερνών κόμμα, ωστόσο προτείνει καθήκοντα συμβούλου προσωπικού Γιατρού, να μπορούν να ασκούν οι Γιατροί με τίτλο ειδικότητας Γυναικολογίας – Μαιευτικής. Ακόμη, «Στους εργασιακούς χώρους που υπηρετούν γιατροί με τίτλο ειδικότητας Ιατρικής Εργασίας δύναται να ασκήσουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού για το προσωπικό του φορέα στον οποίο εργάζονται».
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ακόμη την δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου του ασθενούς καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωτικού ελέγχου.
Το περιεχόμενο του Ηλεκτρονικού φακέλου το οποίο θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιστορικό υγείας, θα είναι ενιαίο σε εθνικό επίπεδο και υποχρεωτικό.
Για τους οδοντιάτρους, ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνάψει, κατά προτεραιότητα, συμβάσεις σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του Οργανισμού. Η υποχρέωση αυτή και ειδικότερα το είδος και οι όροι της σύμβασης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση ύστερα από πρόταση του ΔΣ του Οργανισμού και θα υπογραφεί με τους ενδιαφερόμενους, εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος. Η ισχύς των εν λόγω συμβάσεων είναι τριετής.
Καθιερώνεται η ανάπτυξη και η επικαιροποίηση Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (Ε.Π.Π.Ε.Ν), μετά από πρόταση του «Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού» προς τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ ζητά ενημέρωση από την Υπουργό Τουρισμού σχετικά με το ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας.
Δείτε εδώ αναλυτικά οι επισημάνσεις και οι προσθήκες του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (με κόκκινη επισήμανση)