Διαγνωστικά: όπλο μαζικής καταστροφής η μείωση του πλαφόν
Την έντονη αντίδρασή τους για την υπουργική απόφασηπου αφορά στο πλαφόν που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένουςιδιώτες παρόχους, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών ΔιαγνωστικώνΚέντρων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για όπλο μαζικής καταστροφής και μόνιμη απειλή».
Όπωςσημειώνει ο Σύνδεσμος, «Επειδή αναμένουμε το σχέδιο μίας νέας σύμβασης (;)με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ ακόμη δεν έχουμευπογράψει το προηγούμενο, τίθεται εύλογα το μεγάλο ερώτημα: «Για ποιο λόγο να υπογράψουμε σύμβαση αφούποτέ δεν τηρείται από πλευράς Ε.Ο.Π.Υ.Υ.; Με την Υ.Α. 3457/14, ξεκαθαρίζεται από τώρα ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θαμειώνει συνεχώς τον προϋπολογισμό του και θα πληρώνει μόνο το 40-50% των τιμολογίων μας.
Πρέπει να υπογράψουμεσύμβαση για να παρέχουμε δωρεάν τιςυπηρεσίες μας στους Έλληνες πολίτες; Γιατί να μην το κάνουμε μόνοι μας όσομπορούμε, απευθείας στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς να το εκμεταλλεύεταικανείς ενδιάμεσος;
Άλλωστε ποιο εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα επιβιώσει τωναναγκαστικών εκπτώσεων του 2013 που θα επιβληθούν τον επόμενο μήνα, για νασυνεχίσει τη λειτουργία του το 2014; Όλο το εθνικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα αναφορικά μετις εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμβαση με νεκρούς δεν προβλέπει η νομοθεσία μας».Ακούγεται δε, συνεχίζει, ότι θα γίνειενοποίηση όλων των δαπανών που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις στον Κ.Α.Ε.0671.01, ενώ επίσης στο αναρτημένο σχέδιο σύμβασης των κλινικών για το 2014, αναφέρεται ρητά ότιαυτό αφορά μόνο δαπάνες νοσηλεία, αφού παραλείπεται η αναφορά στο κομμάτι τηςπαροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στις ιδιωτικές κλινικές ! Από ποιόν ΚΑΕ θα πληρώνονταιοι κλινικές για τις διαγνωστικές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών; Προφορικάακούστηκε ότι ο προϋπολογισμός μας για το 2014, μειώνεται από τα 300 εκ. ευρώ του 2013 σε € 240 εκ. ( -20%).
Όπως αναφέρει ακόμη ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών,σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση, «Ενώακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εφαρμογή των «ΑναγκαστικώνΕκπτώσεων» ( rebate& claw back) για το 2013, το Υπουργείο φρόντισε ναδημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό « οπλοστάσιο» για την συνέχιση του «πολέμου»εναντίον των συμβεβλημένων ιδιωτών παρόχων του και μόνον!Έχοντας μειώσει στην πηγή τη δυνατότητα συνταγογράφησης κάθεκλινικού ιατρού, επαναλαμβάνει την επιβολήplafond και στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, ορίζοντας σε κάθε ένα ξεχωριστάαντίστοιχο plafond!
Εάν δε το εργαστήριο ξεπεράσει το plafond, τότε θα πρέπει να επιστρέψει τηνυπέρβαση με νέου τύπου rebate. Αυτό μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί ως υποχρέωση τουπαρόχου να δέχεται και να εκτελεί τα παραπεμπτικά έχοντας ξεπεράσει το plafond του και αυτή την υπέρβαση θα κληθείνα την επιστρέψει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δηλαδή πάλι τα ίδια, θα ορίσουν πάλι επίσκοπόν προϋπολογισμό κλάδου, πολύμικρότερο από τις πραγματικές ανάγκες και μετά θα ζητούν να εκδώσουμε πιστωτικάώστε να μην μας πληρώσουν. Η ευκολότερη λύση είναι να μας ζητήσουν ναπαράσχουμε δωρεάν εξετάσεις στουςασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τιμέςτου 1991 για να μην αντιμετωπίσουν το πολιτικό κόστος από τον Έλληνα πολίτη πουδεν τολμούν να του πουν την αλήθεια!
Καιη αλήθεια είναι ότι ενώ μας χρωστούν τιμολόγια 5 ετών με εξευτελιστικές τιμέςστις εργαστηριακές εξετάσεις, στα οποία μας υποχρέωσαν να δεχθούμε «κούρεμα»10-15% και ενώ το 2012 αγόρασαν υπηρεσίες από την Π.Φ.Υ. ύψους 400 εκατ. ευρώμετά από αλλεπάλληλες εκπτώσεις και νέες ασφαλιστικές τιμές χαμηλότερες τουκρατικού τιμολογίου του 1991, έθεσαν για το 2013 πλασματικό στόχο 300 εκατ.ευρώ, παρά την είσοδο και άλλων ταμείων πέραν των 4 πρώτων μεγάλων ταμείων.Τελικά έχοντας εξευτελίσει τις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων με πολλαπλέςμειώσεις, αγόρασαν το 2013 εξετάσεις αξίας 500 εκατ. ευρώ και μας ζητάνε να τους δώσουμε αναγκαστική έκπτωση 200 εκατ. ευρώ στιςεξετάσεις που ήμασταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε χωρίς να δυνάμεθα να αρνηθούμε και σε τιμές που αυτοί έχουν ορίσει.
Παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία που ορίζειρητά την κοστολόγηση από το κράτος τωνεξετάσεων και στην συνέχεια τηνδιατίμησή τους, δίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.η δυνατότητα χωρίς καμία κοστολογική διαδικασία να μειώνει όποτε θέλειτις τιμές που το κράτος έθεσε το 1991! Νέεςασφαλιστικές τιμές πάλι, ως «κερασάκι στην τούρτα» των παραπάνωδιατάξεων!»