Βαθαίνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ γιατρών & υπ. Υγείας
Μπορεί οι δύο κυβερνητικοίεταίροι (Ν. Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) να τα βρήκαν όσον αφορά το νομοσχέδιο για τηνΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά από την συνάντηση της Πέμπτης στο υπουργείοΥγείας, ωστόσο οι γιατροί, είναι αδύνατον να βρουν μία κοινή γραμμή πλεύσης μετην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Και ενώ το νομοσχέδιο οδεύει προςτην κατάθεσή του στην Βουλή- πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα γινόταν τηνΠαρασκευή, ή την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου- οι γιατροί εξακολουθούν νααντιστέκονται στην δική τους πορεία.
Την Δευτέρα, ο ΣύλλογοςΕπιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ) θα πραγματοποιήσεισυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Μονάδα Ν. Κόσμου, ενώ την Τρίτη 21 Ιανουαρίου,θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία μάλιστα έχουν καλέσεικαι τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους γύρωαπό το νομοσχέδιο και την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ στην χώρα μας.
Πάντως την ερχόμενη εβδομάδα,οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα συζητηθούν στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων της Βουλής, όπως προέκυψε από την συνάντηση μεταξύ ηγεσίας υπουργείουΥγείας και ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι που ζήτησε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπήςκ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, τόνισε αμέσως μετά τηνσυνάντηση, ότι «συχνά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Να υπενθυμίσουμε ακόμη, ότιοι γιατροί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι και τις 24Ιανουαρίου, γεγονός που έχει εξοργίσει σφόδρα τον υπουργό Υγείας κ. ΆδωνιΓεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων την Παρασκευή:
«εγώ ήθελα να κάνουμε ένα διάλογο επί τηςουσίας, αλλά πρέπει να θέλουν και άλλοι να τον κάνουν. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥκάνουν απεργία διαρκείας, σχεδόν, από τα μέσα Νοεμβρίου. Τους είπα από την αρχήνα μην κάνουν απεργία για να μας εκβιάσουν. Εγώ δεν εκβιάζομαι. Δεν μπορούν ναυπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα: τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και τα εξωτερικάιατρεία των νοσοκομείων από τη μία και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) από τηνάλλη. Στα πολυιατρεία έχεις ένα μηχάνημα, αλλά δεν έχεις τον ειδικό να τοχειριστεί. Στο κέντρο υγείας έχεις τον γιατρό που το χειρίζεται, αλλά δεν έχειςτο μηχάνημα. Και μέχρι σήμερα δεν μπορεί ο υπουργός να πάρει το γιατρό και νατον πάει στο μηχάνημα ή το μηχάνημα να το πάει στον γιατρό. Και έχεις δύοκτίρια να είναι απέναντι το ένα από το άλλο και τους ασθενείς να πηγαίνουν στονιδιώτη για να κάνουν εξέταση. Πάμε τώρα να ενώσουμε αυτά τα δύο συστήματα. Δενυπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει περίπτωση!».
Αξίζει πάντως να σταθούμε και σε μίαφράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία ίσως πέρασε στα ψιλά, καιαναδεικνύει την οργή των γιατρών. Ο ΙΣΘ λοιπόν, σχολιάζοντας το επίμαχονομοσχέδιο, τόνισε ότι «βρίθει ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και ιατροκτόνων διατάξεωνκαι οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας».
Και σαν να μην έφτανε όλη ηιστορία με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, ήρθε και το πλαφόν συνταγογράφησης – το οποίομειώνεται κατά 20% στους συμβεβλημένους γιατρούς σε σχέση με το 2013, σύμφωναμε απόφαση του ΕΟΠΥΥ- ως κερασάκι στην τούρτα, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερατα πράγματα στις σχέσεις γιατρών και υπουργείου Υγείας. Η εν λόγω απόφαση, έχειπροκαλέσει την οργή του ιατρικού κλάδου, δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια στουςασθενείς, και κυρίως στους χρονίως πάσχοντες, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της δημόσιαςυγείας.