Μπέζας: ανασυγκρότηση και περιορισμός ανισοτήτων
Η ανασυγκρότηση και η προσαρμογή τουχώρου της Υγείας στα νέα δεδομένα, η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος Υγείαςκαι ο περιορισμός των ανισοτήτων, αποτελούν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας κ.Αντώνη Μπέζα, τους βασικούς άξονες γιατην έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Η προσαρμογή αυτή, επιβάλλει τον άμεσο σχεδιασμό και τηνεπείγουσα υλοποίηση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, μεσυνακόλουθες επιδράσεις στη λειτουργία, τόσο τουδημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας σήμερα στο ΜέγαροΜουσικής κατά την διάρκεια της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Μεταρρυθμίσειςστον τομέα της Υγείας: βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών».
Οι μεταρρυθμίσεις είναι το«φιλί της ζωής» στο γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημείωσε ο κ. Μπέζας, οοποίος στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις εξής δράσεις που προωθεί η ηγεσία του υπουργείουΥγείας:
Η μεταρρύθμιση στην ΠρωτοβάθμιαΦροντίδα Υγείας.
Διαμορφώνουμε έναενιαίο, δημόσιο και καθολικό για όλους τους πολίτες σύστημα, με την υπαγωγήόλων των δημόσιων δομών (Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας καιΠεριφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ) σε έναν φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος γιατην εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση τους.
Ως φυσικόεπακόλουθο, το ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό της ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥμεταφέρεται στο υφιστάμενο δημόσιο σύστημα Υγείας, δηλαδή στις ΥγειονομικέςΠεριφέρειες.
Η αλλαγή του ρόλου και του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ με τοδιαχωρισμό του κλάδου αγοράς υγείας από τον κλάδο της ΠΦΥ.
Μετατρέπουμετον ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και τονιδιωτικό τομέα. Σε ένα μεγάλο δηλαδή ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας, μεδιοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα, ώστε να υπάρξειαποτελεσματικότερος έλεγχος του κόστους, αλλά και συγκράτηση των δαπανών, μέσωτης καταπολέμησης της σπατάλης στη δημόσια Υγεία.
Ηυιοθέτηση αυτού του σχήματος, θα επιτρέψει την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμώνκαι θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχειριστική και συμβολαιακή ικανότητα του ΕΟΠΥΥκαι τελικά τη διαπραγματευτική του ικανότητα, μέσω και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης,την οποία έχουμε ήδη δημιουργήσει.
Η μεταρρύθμιση στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Διαμορφώνουμεένα νέο χάρτη Υγείας, με λειτουργικές συνενώσεις τμημάτων Νοσοκομείων, μεαλλαγές σκοπού και χαρακτήρα Μονάδων, με τη δημιουργία εναλλακτικών δομώνδευτεροβάθμιας περίθαλψης με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την προώθηση τηςπληροφορικής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικώνυπηρεσιών Υγείας.
Ταυτόχρονα,προωθούμε ένα νέο, σύγχρονο, ορθολογικό και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης των Νοσοκομείωνπου να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα καλής ιατρικής πρακτικής.
Η δημιουργία ενός ΥγειονομικούΔικτύου Προστασίας.
Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα Υγειονομικό ΔίκτυοΠροστασίας, που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιώνΥγείας στους πολίτες και θα συμβάλει στη διατήρηση της υγείας τους,επιτρέποντας την ενεργό συμμετοχή τους στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό τηςχώρας.
Τέλος, αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία συμπίπτει με μία δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, είναι:
Ηοικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και στα συστήματαΥγείας.
Ηκάλυψη των αναγκών Υγείας των μεταναστών και οι επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία.
Ηηλεκτρονική Υγεία -με έμφαση στην καινοτομία- η οποία συμβάλλει στηβιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των συστημάτων Υγείας, καιτέλος,
ηανάδειξη στην υγιεινής διατροφής.