Παπανικολάου: e- Υγεία προς όφελος των ασθενών και των συστημάτων
Για την δυναμική της ηλεκτρονικήςυγείας, η οποία μπορεί να βοηθήσει χρονίως πάσχοντες αλλά και ηλικιωμένα άτομα,τόσο σε φαρμακευτική, όσο και σε ιατρική περίθαλψη, μίλησε σήμερα η γενικήγραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, στο 9ο ΠανελλήνιοΣυνέδριο Διοίκησης, Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας της ΕΣΔΥ.
Δεν είναι μακριά η ημέρα, όπως τόνισεάλλωστε το βλέπουμε ήδη- που χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένα άτομα τα οποία μένουνμόνα τους, θα μπορούν να έχουν καλλίτερη πρόσβαση στην περίθαλψη, είτε φαρμακευτική,είτε ιατρική και να στέλνουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματαπρος διάγνωση.
Επίσης, θα μπορούν να ειδοποιούνταιαπό νοσηλευτές ώστε να παίρνουν την σωστή ώρα τα χάπια τους, σημείωσε,προσθέτοντας, ότι ήδη στην ΕΕ έχουν μπει στο εν λόγω πρόγραμμα 1000 περιφέρειεςκαι δήμοι με 3000 εταίρους, μία επένδυση 1 δις ευρώ, με εν δυνάμει 30 εκατ.χρήστες και 2 εκατ. ασθενείς. Δυστυχώς ηχώρα μας, βρίσκεται ακόμη εκτός αυτής της λογικής.
Το αύριο της ηλεκτρονικής υγείας, συνέχισεη κυρία Παπανικολάου, θα συνδέει μεταξύ τους ηλεκτρονικά συναρμόδια υπουργεία,την πρωτοβάθμια με την δευτεροβάθμια υγεία, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς,τις εταιρίες, τα ασφαλιστικά Ταμεία και φυσικά τους φακέλους των ασθενών. Ημείωση σε διοικητικά και λειτουργικά κόστη θα είναι τότε τεράστια ενώ με τομοντέλο αυτό διακυβέρνησης, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διατομεακής συνέργειαςκαι συντονισμού. Η έννοια της «διαλειτουργικότητας» που αναφέρεται στονσχεδιασμό, αποτελεί ένα σύστημα με κοινές ορολογίες, κοινή γλώσσα, σε όλες τιςυπηρεσίες με εναρμόνιση των διαδικασιών Υγείας και ασφάλισης.
Η κ. Παπανικολάου, η οποία είναιγιατρός βιοπαθολόγος, παρουσίασε το αντικείμενο εργασιών της Ομάδας Σχεδιασμούγια την Ηλεκτρονική Υγείας 2014-2020 με επικεφαλής την κ. Ζωή Κολίτση από τοΕργαστήριο Πληροφορικής και Ασφάλειας του Αριστοτέλειου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης.