Τέσσερις στους 10 τομογράφους μπορεί να δίνουν λάθος αποτελέσματα
Το 40% των μαγνητικών και αξονικών τομογράφων πουυπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι παρωχημένης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα ναδημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών.
Στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 260 μαγνητικοίτομογράφοι και 340 αξονικοί, αριθμοί που είναι ιδιαίτερα υψηλοί για τονπληθυσμό μιας χώρας σαν την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε μεταξύ άλλων ο ΓενικόςΔιευθυντής της General Electric καιμέλος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών κ. Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, μιλώντας στο12ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Healthworld. Τα ερωτήματα πουπρέπει να μας απασχολήσουν, σημείωσε, είναι πόσα λάθηγίνονται αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, εάν χρησιμοποιούμε ορθολογικάτους πόρους και εάν τελικά το σύστημά μας έχει ποιότητα, γνώση, ακεραιότητα καιορθολογισμό.
Για το θέμα «Η Κλινική διακυβέρνηση του συστήματοςκαι ο ανταγωνισμός νοσοκομείων ως εργαλεία διασφάλισης κλινικής ποιότητας»μίλησε ο διοικητής του Αντικαρκινικού Ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»και λέκτορας του πανεπιστημίου κ. ΠάνοςΜινογιάννης, στο 12ο συνέδριο Healthworldτου ΕλληνοαμερικανικούΕμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Μινογιάννης, αναφέρθηκε στις υψηλές δαπάνες γιαλίγους ασθενείς, χαρακτηριστικό των δυτικών κοινωνιών, ενώ στην προσπάθεια γιατην βελτίωση του εξορθολογισμού υπάρχει μερική βελτίωση χωρίς διαρθρωτικάαποτελέσματα. Τόνισε ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε το κόστος αλλά και τηναποτελεσματικότητα ενώ είναι αναγκαία ηύπαρξη Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για όλο το σύστημα. Επεσήμανε ακόμη, ότι είναιανάγκη να υπάρξουν αξιολόγηση και κίνητρα το ζήτημα όμως είναι ποιος θα κάνειαυτήν την αξιολόγηση. Πρότεινε αυτήν την αξιολόγηση να την πραγματοποιήσει οΕΟΠΥΥ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του ανταγωνισμού, υπογράμμισε ότι θα προσδώσει υπεραξία στο σύστημα και στουςεργαζομένους, αλλά δεν είναι έτοιμα ακόμη τα νοσοκομεία για έναν τέτοιοανταγωνισμό.