ΠΙΣ: θρηνούμε θύματα με τις ανθρωποκτόνες πολιτικές
Τρία βασικά θέματα πουαπασχολούν την ιατρική κοινότητα και πλήττουν σοβαρά τόσο το λειτούργημα τωνγιατρών, όσο και την δημόσια υγεία, συζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τοΣάββατο στην συνεδρίασή του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Πρόκειται για το Νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ. (Π.Ε.Δ.Υ), το πλαφόν συνταγογράφησης καιτα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς.
ΟΠανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την Πολιτεία να δει με υπευθυνότητα ταπροβλήματα της υγείας και της περίθαλψης, καθώς και την κρίση που ταλανίζει τηχώρα μας. «Είναι απαράδεκτο καθημερινά να θρηνούμε θύματα στο όνομα δήθενδεσμεύσεων και ανθρωποκτόνων περικοπών, σημειώνει, προσθέτοντας ότι «ο ιατρικός κόσμος με όλες τουτις δυνάμεις θα σταθεί, υπερασπίζοντας την λειτουργία του αλλά και την ασφαλήπερίθαλψη των ασφαλισμένων».
Ο Πανελλήνιος ΙατρικόςΣύλλογος θεωρεί ότι το Νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί επί της αρχής στηνΟλομέλεια της Βουλής και του οποίου ολοκληρώνεται η ψηφοφορία αύριο, Τρίτη 11Φεβρουαρίου, είναι ένα Νομοσχέδιο, που θα έπρεπε σύσσωμο το Κοινοβούλιο όχιμόνο να το απορρίψει, αλλά ούτε να δεχθεί να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων.
ΤοΝομοσχέδιο, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, αποδομείμε τον χειρότερο τρόπο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απολύει πάνω από 3.000ιατρούς και διαλύει Δημόσιες Δομές Υγείας σε μία εποχή κατά την οποία ηΔημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα χρειάζεται ενίσχυση. Ηταλαιπωρία των ασφαλισμένων και η επιβάρυνσή τους για να λάβουν εφεξής τηνπερίθαλψή τους θα είναι μεγάλη και οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα πρέπει,έστω και την υστάτη στιγμή της ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας, να σκεφθούν πολύκαλά όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους.
Αναφορικά με το πλαφόν ο Πανελλήνιος ΙατρικόςΣύλλογος επιμένει στην απόσυρση του αστυνομικού μέτρου του πλαφόν στησυνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρο το οποίο προσβάλλειτην ιατρική λειτουργία, ζητά από τον ιατρό να κάνει έκπτωση των υποχρέωσεών τουπρος τον ασθενή και φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία τουςασθενείς.
Ο ιατρός οφείλει, με επιστημονικά κριτήρια, νααναγράφει τα φάρμακα του ασθενή χωρίς παρεκκλίσεις και η Πολιτεία οφείλει μέσααπό έλεγχο, να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος περίθαλψης.Οι οριζόντιες περικοπές από πλευράς πολιτείας, υποδηλώνουν ανεπάρκεια, αδυναμίακαι έλλειψη βούλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠανελήνιοςΙατρικός Σύλλογος προσέφυγε ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτησηαναστολής και ακύρωσης, καθώς και στην Εισαγγελέα του Αρείου του Πάγου για τηνπροστασία της Δημόσιας Υγείας.
Τέλος, όσοναφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, παρότι έπρεπε μέχριτώρα να έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους, καθυστερεί η καταβολή τους με ευθύνητου κράτους και για το λόγο αυτό θα αναζητηθούν ευθύνες. Πρέπει να τελειώνουμεάμεσα με το ζήτημα αυτό, γιατί οι ιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίεςχωρίς να εισπράττουν τις αμοιβές τους, καταλήγει ο ΠΙΣ.