Η έκθεση του ΟΟΣΑ βλέπει ανάπτυξη - Οι Έλληνες και οι επιχειρήσεις όμως αργούν να τη βιώσουν
Ανανεώθηκε:
Τι κι αν η Ελλάδα βρίσκεται ante portas και λίγο πριν την έξοδό της από το Μνημονιακό Πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο; Η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα, παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν πως η χώρα μας έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να αγγίξει την πολυπόθητη ανάπτυξη και οι Έλληνες όπως όλα δείχνουν, θα αργήσουν μέχρι να σηκώσουν κεφάλι.
Παρόλα αυτά, η έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Surveys: Greece 2018) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2% για το 2018 και το 2019. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019. Την ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Ελλάδα παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Ο Άνχελ Γκουρία στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για ανάπτυξη δεν τελειώνουν ποτέ, προσθέτοντας, ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον».
Ναι πράγματι, οι προσπάθειες για να βγούμε από το Μνημονιακό τέλμα δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε και οι προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, ούτε των επιχειρήσεων, οι οποίοι αμφότεροι έχουν επωμιστεί τεράστιο βάρος, κυρίως φορολογικό, δυσανάλογο από άλλες χώρες της ΕΕ και δυσανάλογο από τις δυνατότητές τους.
Και κάπου εκεί, στηρίζοντας την ελληνική ρημαγμένη οικονομία και την ευάλωτη επιχειρηματικότητα, διακυβεύθηκαν πολλές σταθερές, οι οποίες είναι αλήθεια, ότι μας πήγαν πίσω.
Ένας κλάδος που στήριξε με νύχια και με δόντια την οικονομία στα χρόνια της ύφεσης, είναι και η φαρμακοβιομηχανία, ο οποίος αναντίρρητα, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του συστήματος υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επέστρεψε πάνω από €1 δις στο δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, στηρίζει το σύστημα υγείας, καλύπτοντας τους ανασφάλιστους (850.000 συμπολίτες μας για το 2017 με ετήσιο κόστος €165 εκατ.), που αναμένεται να ανέβει πολύ πάνω από 200 εκατ. το 2018, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους.
Την ώρα δε, που οι επιστροφές της προς το κράτος είναι επίσης δυσθεώρητες (υπολογίζεται ότι μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, το clawback έχει εκτοξευθεί στα 150 εκατ. ευρώ και εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους). Είναι λογικό επομένως, οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση (εφόσον πλέον βγαίνουμε τυπικά τουλάχιστον από το Πρόγραμμα), να δει με προσοχή και πολύ σοβαρά, τον κλάδο του φαρμάκου και να τονώσει τόσο την ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, με παρρησία.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, τονίζει ακόμη, την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνει την καθιέρωση διαπραγματεύσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μισθών, που θα καλύπτουν ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτόματη επέκταση, ενώ θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη σύσταση μίας Επιτροπής από κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους ειδικούς που θα προτείνει την αναπροσαρμογή του.
Οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, έχουν αποκτήσει δυναμική και η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ενισχύει την αξιοπιστία, μειώνοντας την αβεβαιότητα. «Οι εξαγωγές έχουν καθοδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Η απασχόληση αυξάνεται ισχυρά, ενώ οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται.
Να μην ξεχνάμε εδώ, ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έδωσαν τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να δίνουν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, με εξαγωγές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ένα θετικό πρόσημο, το οποίο τις διατήρησε πολύ ψηλά στα χρόνια της κρίσης, και το οποίο αποδείχθηκε ασφαλές οχυρό.
Διαβάστε ακόμη:
ΣΕΒ: Υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων
Παπαδημούλης: Η μείωση των ανισοτήτων, θα βοηθήσει και την οικονομία
Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας
Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη
Φτωχότερη κατά 1.700 θέσεις εργασίας η φαρμακοβιομηχανία
ΣΕΒ & ΙΟΒΕ βλέπουν βελτίωση της οικονομίας - Αυτό θα αποτυπωθεί στους Έλληνες & στις επιχειρήσεις;
Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;
Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας