Ψηφιακές υπηρεσίες, ερευνητικές & φαρμακευτικές επενδύσεις η απάντηση στην φτωχοποίηση
Ανανεώθηκε:
Σε διαρκή φτωχοποίηση βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τα συνεχιζόμενα μέτρα και την λιτότητα που επιβάλλουν τα Μνημόνια, ενώ η περιβόητη ανάπτυξη- την οποία έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ- μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η ανεργία στα ύψη και ειδικότερα στις πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες, τα εισοδήματα συρρικνωμένα, οι φόροι δυσβάστακτοι, ενώ η υγεία και η πρόνοια στο ναδίρ, όσο και εάν κομπάζουν περί του αντιθέτου οι κυβερνώντες. Θα λέγαμε χωρίς περιστροφές, ότι ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ, επιχειρήσεις, ιδιώτες και τα Κοινωνικά Φαρμακεία και Ιατρεία που βάζουν πλάτη για να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας.
Για να μην πιάσουμε το θέμα του φαρμάκου όπου στα χρόνια της ύφεσης, καταντήσαμε στα δύο φάρμακα, το ένα να το πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη, να έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη φθάνοντας σχεδόν το 35% από 9,5% που ήταν το 2009.
Η Ελλάδα σε απίστευτη κρίση, ένδεια αξιών και θεσμών ακόμη και επτά χρόνια μετά την οδυνηρή ένταξή μας στο ΔΝΤ και ποιός ξέρει ακόμη τι μας περιμένει!
Την περασμένη εβδομάδα, δύο νέες μελέτες - αυτή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας" (IW) και του Misery Index που συντάσσει το Πρακτορείο Bloomberg - καταδεικνύουν το γεγονός ότι η κρίση και η φτωχοποίηση είναι ακόμη εδώ, και πως όλα δείχνουν, οι Έλληνες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να ορθοποδήσουν. Την ίδια ώρα, το κορυφαίο όργανο της βιομηχανίας, ο ΣΕΒ, συστήνει για πολλοστή φορά στροφή στην ανάπτυξη, με έμφαση στις ερευνητικές και φαρμακευτικές επενδύσεις και την δημιουργία μιας Τεχνόπολης στην Αττική, για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας,
Σύμφωνα με το "Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας" (IW), η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015.
Με βάση την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο "πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας", τον οποίο εκπόνησε το Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015.
«O μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Misery Index του Πρακτορείου Bloomberg, σε περίοπτη θέση στη λίστα του, βρίσκεται η Ελλάδα και μάλιστα τέταρτη πίσω από τη Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.
Σύμφωνα με τον Misery Index που συντάσσει το Πρακτορείο Bloomberg, ο οποίος προκύπτει από τον συνδυασμό το 2017 του πληθωρισμού και της ανεργίας, για τρίτο έτος στη σειρά τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Βενεζουέλας φέρνουν τη χώρα στο πιο άθλιο σημείο της κατάταξης, δίνοντάς της την πρώτη θέση.
Η λιγότερο δυστυχισμένη χώρα είναι και πάλι η Ταϊλάνδη - σε μεγάλο βαθμό λόγω του μοναδικού τρόπου υπολογισμού της απασχόλησης. Σε καλή θέση στη λίστα βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και το Μεξικό.
Ο δείκτης εξαθλίωσης του Bloomberg περιλαμβάνει 65 χώρες και υπολογίζεται από το άθροισμα των προβλέψεων για το ρυθμό μιας χώρας επί του πληθωρισμού και της ανεργίας. Η υψηλότερη βαθμολογία δείχνει μεγαλύτερη «δυστυχία».
Κοντά στο σκορ του σχεδόν 500 βρίσκονται μία σειρά από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε περίοπτη θέση στη λίστα και η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από τη Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.
Αν και έχει δει μια σταθερή μείωση του ποσοστού ανεργίας από την οικονομική κρίση, o πληθωρισμός ανήλθε στο 1,8 τοις εκατό τον Ιανουάριο στην Πολωνία. Παρόμοιες αυξήσεις των τιμών σημειώθηκαν στη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Σλοβακία και έδωσαν μεγάλα άλματα στο Misery Index. Σύμφωνα με τον δείκτη επίσης, η δυστυχία έχει βαθύνει και στο Μεξικό.
Ερευνητική & Φαρμακευτική Τεχνόπολη προτείνει ο ΣΕΒ
Εν τω μεταξύ, την προετοιμασία 5-10 μεγάλων επενδυτικών έργων που θα έχουν εμπορική αξία και τη δυνατότητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή.
«Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά», είπε ο κ. Φέσσας με νόημα.
Τόνισε ωστόσο ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο καθώς πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν όταν απειλούνται τα προνόμια που απολαμβάνουν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των τομέων που προτείνει ο κ. Φέσσας, είναι η δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και MediPharma για την εγκατάσταση ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ των Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών (κλινικές δοκιμές, κτλ)
Άλλοι τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια σύμφωνα με τον κ. Φέσσα είναι οι εξής:
- Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια.
- Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας - Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας- Κρήτης.
- Δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι.
- Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (Θριάσιο στην Αττική και Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη).
- Ύδρευση - αποχέτευση - άρδευση - διαχείριση αποβλήτων - επεξεργασία λυμάτων.
- Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών).
- Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού).
- Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με την χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.
Διαβάστε ακόμη:
Τα 13 βήματα του ΣΕΒ για μια νέα Πολιτική Φαρμάκου & μια υγιή επιχειρηματικότητα