Το Ασύρτικο Σαντορίνης τώρα και σε αφρόλουτρο από την Κορρές
Στο πλαίσιο του ευρύτερου δικτύου ηθικών συνεργασιών της ΚΟΡΡΕΣ που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, εντάσσεται η συνεργασία της εισηγμένης, με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΚΟΡΡΕΣ με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων/ Santowines, είναι το νέο αφρόλουτρο και γαλάκτωμα σώματος, με την ονομασία Αμπέλι Σαντορίνης, το οποίο βασίζεται στη μοναδική ποικιλία σταφυλιού, Ασύρτικο Σαντορίνης.
Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της εντατικής προσπάθειας της εταιρείας για ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής φύσης, στηρίζοντας, παράλληλα, την τοπική οικονομία, τονίζει η διοίκηση της Κορρές, προσθέτοντας, ότι «σε αυτό το πλαίσιο, το Ασύρτικο Σαντορίνης αξιοποιείται για πρώτη φορά σε καταναλωτικό προϊόν, εκτός των, διεθνούς απήχησης, οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, μεταφέροντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, αλλά και τις εικόνες και αρώματα του δημοφιλούς προορισμού στη νέα σειρά περιποίησης σώματος ΚΟΡΡΕΣ.
Τα ελληνικά φυτά και βότανα αποτελούν βασικό κεφάλαιο για την ΚΟΡΡΕΣ –ένας τομέας στον οποίο επενδύει από την αρχή της πορείας της. Η επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των φυσικών συστατικών, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο ηθικών συνεργασιών βασισμένο στις αρχές της συμβολαιακής γεωργίας, με Έλληνες μικρο-καλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των α’ υλών που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. Ενέργειες με έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην ουσιαστική υποστήριξη τοπικών κοινωνιών, στη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών και στην τελική παραγωγή ελληνικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας.
Το Ασύρτικο Σαντορίνης, μία γηγενή ποικιλία σταφυλιού με παρελθόν 3.500 ετών, καλλιεργείται στα άγονα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού, επιβιώνοντας με τη βοήθεια ευρηματικών τεχνικών καλλιέργειας και της θαλάσσιας ομίχλης. Μέσω της συνεργασίας των δύο πλευρών, το Ασύρτικο Σαντορίνης αποκτά νέα εμπορική διάσταση ως καλλυντικό συστατικό, που προσφέρει το μοναδικό άρωμα, αλλά και την προστατευτική της επιδερμίδας δράση [πρόκειται για τη λευκή ποικιλία σταφυλιού με την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών] στα νέα προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ.
Η σειρά Αμπέλι Σαντορίνης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο της ΚΟΡΡΕΣ σε μία προϊοντική κατηγορία του χαρτοφυλακίου της που το 2013 κατέγραψε σημαντική αυξητική πορεία, σημειώνοντας πέντε φορές μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης συγκριτικά με την πορεία της συνολικής αγοράς προϊόντων σώματος στο κανάλι του φαρμακείου
[2013, πωλήσεις σε αξίες]*.
Σύμφωνα με την διοίκηση της εισηγμένης, το ταξίδι των νέων προϊόντων στις διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων Αμερική, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Αυστραλία, αναμένεται να συμβάλλει για άλλη μια φορά στη διάδοση της μοναδικότητας της ελληνικής φύσης, και ειδικότερα της Σαντορίνης, με όχημα τα φυσικά, ποιοτικά, με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα και χαρακτηριστικού design προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ.
ΚΟΡΡΕΣ/ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εντόπισε τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων που διακρίθηκαν βάσει της μοναδικότητας της δράσης τους. Στη διαδικασία αυτή ελήφθησαν υπόψη πολλαπλές παράμετροι, όπως κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, τεχνικές πολλαπλασιασμού, αποδόσεις, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, όπως το επίπεδο ανεργίας.
Στις επιλεγμένες περιοχές η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται, υπό όρους συμβολαιακής γεωργίας, με τοπικούς παραγωγούς/ βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα, παρέχοντας εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη όπου απαιτείται. Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα φυσικά συστατικά που χρειάζεται, είναι συνειδητή. Στόχος της δεν είναι να ανταγωνίζεται, αλλά να στηρίζει τους καλλιεργητές και τους συνεταιρισμούς τους, καθώς και την τοπική κοινωνία. Παραδείγματα συμπράξεων σε αυτό το πλαίσιο είναι με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς, την κυρία Μ. Κομίνη από τη Θεσπρωτία, τον κο Ν. Χατζηανδρέου από τη Νάξο κ.α.
Η επεξεργασία των φυτικών υλών, που προκύπτουν από αυτές τις συνεργασίες, γίνεται στη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, περιβαλλοντικά φιλική Μονάδα Εκχυλίσεως στις εγκαταστάσεις ΚΟΡΡΕΣ. Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο ετών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή/ Τομέας Φαρμακογνωσίας [Πανεπιστήμιο Αθηνών], αποτελώντας φυσική συνέχεια της κληρονομιάς και εις βάθος γνώσης των βοτάνων που προέρχεται από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο-αφετηρία της ιστορίας της ΚΟΡΡΕΣ.
Η παραπάνω προσπάθεια, σύμφωνα με τους επικεφαλής της εισηγμένης, έχει στόχο την προστασία αυτοφυών και απειλούμενων βοτάνων, την εξασφάλιση φυτικών υλών εγγυημένης ποιότητας και τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων –ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκπροσωπεί 3.000 οικογένειες, ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης 1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη.