ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συστατικό σε βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση

Σινάνη Αικατερίνη

Ένα συστατικό στη βαφή μαλλιών που χρησιμοποιούσε μια Γαλλίδα, προκάλεσε την ανάπτυξη αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Συστατικό σε βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση

Όταν η γυναίκα την αντικατέστησε με βαφή που δεν περιείχε συγκεκριμένα συστατικά, που ονομάζονται αρωματικές αμίνες, τα προβλήματα όρασής της υποχώρησαν, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Nicolas Chirpaz, οφθαλμίατρο στο Νοσοκομείο Edouard Herriot, στη Λυών.

Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά η ευαισθητοποίηση ως προς τον κίνδυνο «μπορεί να επιτρέψει την άμεση απομάκρυνση από την έκθεση σε τέτοιες βαφές μαλλιών», προκειμένου τα μάτια να μην υποστούν μόνιμη βλάβη, δήλωσαν ο Chirpaz και οι συνεργάτες του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια βαφή μαλλιών συνδέεται με αμφιβληστροειδοπάθεια: Το 2022 αναφέρθηκαν τρεις περιπτώσεις από γυναίκες μέσης ηλικίας μετά από έκθεση σε βαφές μαλλιών που περιέχουν αρωματικές αμίνες.

Η νέα περίπτωση αφορά μια 61χρονη γυναίκα χωρίς ιστορικό προβλημάτων όρασης, η οποία επισκέφθηκε γιατρό επειδή θόλωνε σταδιακά η όρασή της και στα δύο μάτια «λίγες ημέρες μετά τη χρήση βαφής μαλλιών που περιείχε αρωματικές αμίνες», ανέφερε η ομάδα του Chirpaz. Η αρωματική αμίνη στη βαφή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση ήταν η παρα-φαινυλενοδιαμίνη (PPD), η οποία είναι γνωστό ότι ερεθίζει το δέρμα.

Κατά την εξέταση, διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα είχε πολλαπλές αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς που έμοιαζαν με τη βλάβη που μπορεί να εμφανιστεί σε αμφιβληστροειδοπάθειες που συνδέονται με ορισμένα ένζυμα που βρίσκονται στο μάτι, τα οποία ονομάζονται MEK1 ή MEK2.

Τα μάτια της γυναίκας εμφάνιζαν επίσης παθολογική «πάχυνση του νευροαισθητικού αμφιβληστροειδούς».

Μετά από μια σειρά εξετάσεων για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, ακόμη και του καρκίνου, διαπιστώθηκε ότι η βλάβη του αμφιβληστροειδούς που προκλήθηκε από το συστατικό της βαφής μαλλιών «διαγνώστηκε με βάση τη διαχρονική συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων και της έκθεσης στη βαφή μαλλιών».

Η γυναίκα άλλαξε μάρκα βαφής μαλλιών και η όρασή της επέστρεψε στο 20/20 μέσα σε ένα μήνα.

«Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ασθενής ανέφερε ότι χρησιμοποιεί βαφή μαλλιών χωρίς αρωματικές αμίνες και δεν παρουσίασε καμία υποτροπή», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Chirpaz πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες (αρωματικές αμίνες), όπως η παρα-φαινυλενοδιαμίνη, «διαταράσσουν» μια νευροχημική οδό που είναι απαραίτητη για την υγεία των κυττάρων του χρωστικού επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς.

Τα περιστατικά «αμφιβληστροειδοπάθειας που σχετίζεται με τη χρήση αρωματικών αμινών βαφής μαλλιών» παραμένουν σπάνια, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αυτό όταν οι άνθρωποι εμφανίζονται με οποιαδήποτε αμφιβληστροειδοπάθεια που δεν έχει εύκολη εξήγηση, δήλωσαν οι Γάλλοι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.