ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σελήνιο: Η συμβολή του στη θεραπεία του καρκίνου

Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό.

Σελήνιο: Η συμβολή του στη θεραπεία του καρκίνου

Σε μεγάλες δόσεις ωστόσο, μπορεί να βλάψει στην υγεία μας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι, σε κατάλληλες δόσεις, το σελήνιο μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση.

Θέλοντας να ξεπεράσουν το πρόβλημα της τοξικότητάς του, όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Γαλλίας εξέτασαν αν μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή νανοσωματιδίων ως αντικαρκινική θεραπεία.

Στα πειράματα που έκαναν, έδειξαν ότι τα νανοσωματίδια του σεληνίου μπορούν πράγματι να καταστρέψουν πολύ αποτελεσματικά τα νεοπλασματικά κύτταρα του καρκίνου των ωοθηκών.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα νέο μηχανισμό ο οποίος μπορεί να εξηγήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σεληνίου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα παρατήρησε ότι η ουσία αυτή επηρεάζει τη δραστηριότητα μίας ομάδας ενζύμων που λέγονται μεθυλτρανσφεράσες των ιστονών. Τα ένζυμα αυτά ρυθμίζουν διάφορους επιγενετικούς μηχανισμούς.

Αντίθετα με τις γενετικές μεταλλάξεις, οι επιγενετικές αλλαγές δεν αλλάζουν μόνιμα την αλληλουχία του DNA και είναι δυνατό να αναστραφούν. Επηρεάζουν ωστόσο προσωρινά τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός σε αυτή την αλληλουχία του DNA.

Οι παρατηρήσεις χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακές από αρκετούς επιστήμονες οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία των μηχανισμών που αποκάλυψε η παρούσα μελέτη.

«Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φορές που βλέπουμε να αποκαλύπτεται ένας νέος βιολογικός μηχανισμός. Η επιστημονική ομάδα ασχολήθηκε αρκετό καιρό με την εξερεύνηση των μηχανισμών δράσης του σεληνίου και γι’ αυτό κατάφερε να φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι συνεργασίες μεγάλων επιστημονικών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μετά τις ανακαλύψεις τους για τις δράσεις του σεληνίου όταν χορηγείται σε μορφή νανοσωματιδίων, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι θα συνεχίσουν να εξερευνούν τη χρησιμότητά του ως αντικαρκινική θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Redox Biology.