Παιδιά και τηλεόραση: Ποιους εθισμούς κινδυνεύουν να αναπτύξουν
Τα παιδιά που παρακολουθούν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση το βράδυ, είναι πιο πιθανό να εθιστούν στον τζόγο, το κάπνισμα, την κάνναβη και το αλκοόλ όταν ενηλικιωθούν.
Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία εξέτασαν δεδομένα από 1.000 άτομα από την παιδική τους ηλικία μέχρι που συμπλήρωσαν τα 45 έτη.
Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν κάθε δύο χρόνια για να διαπιστωθεί πόση τηλεόραση έβλεπαν, αν έπαιζαν τζόγο και αν έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι παρακολουθούσαν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση τα βράδια από την ηλικία των πέντε έως 15 ετών, είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον τζόγο στην ενήλικη ζωή τους από εκείνους που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.
Είχαν επίσης 20% περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν στα προϊόντα καπνού, ενώ αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο διαταραχής χρήσης αλκοόλ ή κάνναβης σε σύγκριση με εκείνους που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες.
Τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, καθώς σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τα παιδιά στην Αμερική περνούν περίπου τέσσερις ώρες μπροστά στην τηλεόραση καθημερινά.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή εθισμού στα παιδιά, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους εθισμούς.
Η Δρ. Helena McAnally, ειδική προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο και επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, για μερικούς ανθρώπους, η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να είναι μια πρώιμη έκφραση μιας εθιστικής διαταραχής ή μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερες εξαρτήσεις και άλλες εθιστικές διαταραχές».
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά τα παιδιά να μην παρακολουθούν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση κάθε βράδυ.
Η νέα μελέτη θεωρείται η πρώτη μακροχρόνια μελέτη στον κόσμο για τη χρήση της τηλεόρασης και την ανάπτυξη εθισμών και σε αυτή συμμετείχαν 1.000 που γεννήθηκαν μεταξύ 1972 και 1973.
Οι γονείς των παιδιών συμπλήρωναν κάθε δύο χρόνια και μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ερωτηματολόγια αναφορικά με το χρόνο που έβλεπαν τα παιδιά τηλεόραση.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν προσωπικές συνεντεύξεις με τους ερευνητές κάθε τρία έως πέντε χρόνια για να αξιολογηθούν τέσσερις πιθανοί εθισμοί.
Τα παιδιά παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο δύο ώρες και 20 λεπτά τηλεόραση κάθε μέρα, μεταξύ πέντε και 15 ετών.
Συνολικά, το 62% παρακολουθούσαν πάνω από τις συνιστώμενες δύο ώρες την ημέρα, ενώ τα αγόρια ήταν πιο πιθανό να βλέπουν περισσότερη τηλεόραση από τα κορίτσια.
Στην ενήλικη ζωή, 372 από τους 1.000 συμμετέχοντες (37%) διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
Ένα άλλο 36% (369 από τους 1.003 συμμετέχοντες) βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει διαταραχή χρήσης καπνού, ενώ το 18% (190 από 1.003) ανέπτυξαν διαταραχή χρήσης κάνναβης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το 18% (150 από τους 861 συμμετέχοντες) είχαν διαγνωστεί με εθισμό στον τζόγο.
Τα ευρήματα αναλύθηκαν με βάση το φύλο, την τηλεθέαση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές είπαν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται συνήθως με μη προβληματικά κίνητρα, όπως η απόλαυση και η χαλάρωση.
Ο αυξημένος χρόνος παραμονής μπροστά στις οθόνες, συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Mental Health and Addiction.