ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Το αντι-αρθριτικό φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Το baricitinib είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται για να καταστέλλει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κορονοϊός: Το αντι-αρθριτικό φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19
Bigstock

Σύμφωνα με τη μεγάλη διεθνή κλινική μελέτη Recovery, το συγκεκριμένο φάρμακο βρέθηκε επίσης να μειώνει περαιτέρω κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου των νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή Covid-19, οι οποίοι παίρνουν ήδη άλλα φάρμακα κατά του κορονοϊού όπως η δεξαμεθαζόνη.

«Η προσθήκη του baricitinib στα φάρμακα που οι γιατροί ήδη έχουν χορηγήσει αποδίδει πρόσθετο όφελος», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Μάρτιν Λάντρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την επιβεβαίωση ότι ένα «όπλο» προστίθεται στις λίγες θεραπείες που αποδεδειγμένα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην περίπτωση βαριάς νόσου Covid-19.

Το baricitinib μπλοκάρει τα ένζυμα JAK που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Ήδη ορισμένες μικρότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το εν λόγω αντι-αρθριτικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει και κατά του κορονοϊού, κάτι που πλέον επιβεβαιώνει και η μεγαλύτερη στον κόσμο κλινική δοκιμή νέων θεραπειών κατά της Covid-19. Ξεκίνησε στη Βρετανία από τον Μάρτιο του 2020 και πλέον έχει επεκταθεί σε νοσοκομεία της Ν. Αφρικής, της Γκάνας, του Βιετνάμ, του Νεπάλ και της Ινδονησίας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, συνέκριναν 4.008 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που είχαν κάνει τη συνήθη θεραπεία (χορήγηση οξυγόνου, δεξαμαθεζόνης, ρεμδεσιβίρης, tocilizumab κ.ά.), με 4.148 που είχαν πάρει τα ίδια φάρμακα συν το baricitinib. Από τη δεύτερη ομάδα πέθαναν 513 (το 12%) μέσα στις επόμενες 28 μέρες, έναντι 546 θανάτων (14%) από την πρώτη ομάδα ελέγχου.

Η μείωση του κινδύνου βρέθηκε, πάντως, στη Recovery να είναι μικρότερη εκείνης που είχε φανεί σε οκτώ μικρότερου μεγέθους κλινικές μελέτες, σύμφωνα με το «Science», το BBC και τη «Γκάρντιαν». Αν ληφθούν υπόψη και οι τελευταίες, στο πλαίσιο μίας μετα-ανάλυσης, τότε η μείωση κινδύνου θανάτου χάρη στο baricitinib εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνει το 20%.

Το baricitinib δεν φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για σύντομο χρονικό διάστημα κατά της βαριάς Covid-19. Το φάρμακο είναι αρκετά πιο ακριβό από τη φθηνή δεξαμεθαζόνη, αλλά φθηνότερο από το tocilizumab (το κόστος μίας θεραπείας δέκα ημερών με baricitinib εκτιμάται σε 250 λίρες). Αναμένεται ότι σύντομα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα συστήσει την ευρεία χρήση του baricitinib σε ασθενείς νοσούντες σοβαρά από κορονοϊό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)