ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότεροι από 1.350 σύνεδροι παρακολούθησαν το 7ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

«Το φαρμακείο στην “υπηρεσία” της τρίτης ηλικίας» βρέθηκε στο επίκεντρο του 7ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότεροι από 1.350 σύνεδροι παρακολούθησαν το 7ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Δημήτριος Αναστασίου.

Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο, με θέμα «Υγιείς, ασφαλείς και σύγχρονες πόλεις» έκανε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα που παρουσιάστηκαν:

«Ενημέρωση φαρμακοποιών για επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα»

Κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού, που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε χρόνο στο Πανθεσσαλικό Συνέδριο, έλαβε χώρα η πλήρης εισήγηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κυρίου Απόστολου Βαλτά, ο οποίος τοποθετήθηκε για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, σε μια συζήτηση με τους κ.κ.: Σεραφείμ Ζήκα, πρόεδρο το ΙΔΕΑΦ και γενικό γραμματέα του ΠΦΣ, Δημήτρη Γαγάτση, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας, Θάνο Κουτσούκη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, και Κυριαζή Παπακυριαζή, γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Αναστασίου, πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαλτάς, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ανέλυσε:

- Τη σημαντική συμβολή των φαρμακείων στην αντιμετώπιση της Covid-19 με τη διάθεση των self tests, το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό και τη διενέργεια των rapid tests. Στο σημείο αυτό καυτηρίασε την πρακτική ευτελισμού, διότι πρόκειται για μια υγειονομική πράξη πολλή σημαντική για τις σπουδές και την επιστημονικότητα των φαρμακοποιών.

- Την πορεία του διαλόγου μεταξύ ΠΦΣ και Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι ένα-ένα τα αιτήματα των φαρμακοποιών ικανοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά προβλήματα που επιλύνονται, τον τακτικό έλεγχο των συνταγών και τη μείωση των περικοπών, καθώς και τον τρόπο εξόφλησης των συνταγών.

- Το μεγάλο ζήτημα του Σχεδίου Νόμου για τις συνενώσεις των φαρμακείων και τη δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου.

- Την τροποποίηση του νόμου του 1928 για την οργάνωση και λειτουργία των φαρμακευτικών συλλόγων.

- Το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων και τις προτάσεις του ΠΦΣ.

- Την επιστροφή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία μέχρι ενός ποσού με βιώσιμο Ποσοστό Κέρδους.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ο αγώνας και η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος και μιας καλύτερης προοπτικής δε σταματάει ποτέ».

Ο κ. Ζήκας στην τοποθέτησή του περιέγραψε τις δράσεις του ΙΔΕΕΑΦ και τα webinars που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα προγραμματίζονται, δίνοντας βαρύτητα στην ενημέρωση για φορολογικά θέματα.

Οι κύριοι Κουτσούκης, Γαγάτσης και Παπακυριαζής εστίασαν σε θέματα καθημερινής φαρμακευτικής πρακτικής με έμφαση στις ελλείψεις, τα μεμονωμένα κακώς κείμενα στη διενέργεια και τιμολόγηση των rapid tests και τις προστριβές που δημιουργούνται μεταξύ των μελών τους, την ανάγκη επανασύνταξης του κώδικα δεοντολογίας και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη νομοθέτηση των πολύ σπουδαίων νομοσχεδίων των συνενώσεων και του επαγγελματικού ταμείου.

Τέλος όλοι συμφωνήσανε ότι τα φαρμακεία μετασχηματίζονται σε χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπηρεσιών και ότι είναι απαραίτητα στο κράτος και τον πολίτη. Ο φαρμακοποιός είναι ο εξειδικευμένος επιστήμονας υγείας με την πιο άμεση πρόσβαση στον πολίτη και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από το κράτος.

«Ενότητα για τη φαρμακείο στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας»

Η θεματολογία της ενότητας αυτής εστίασε στις ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας και στο πώς μπορούν οι φαρμακοποιοί, ως επιστήμονες υγείας, να τις εξυπηρετήσουν και να τις καλύψουν, βελτιώνοντας το επίπεδο της υγείας και κατ’ επέκτασιν την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

- Ενότητα «COVID -19 και τρίτη ηλικία. Ο ρόλος του φαρμακοποιού» από τις κυρίες Ευαγγελία Γεροκώστα, φαρμακοποιό, μέλος επιστημονικής επιτροπής του Φ.Σ. Λάρισας, Ρασέλ Κοέν, φαρμακοποιό, Msc , PhD Biochemistry, μέλος επιστημονικής επιτροπής του Φ.Σ. Λάρισας, και Αθηνά Κουκουφλή, φαρμακοποιό MSc, ΜBA - TQM, μέλος επιστημονικής επιτροπής του Φ.Σ. Λάρισας

- «Τρίτη ηλικία και υποκείμενα νοσήματα» από τον κ. Δημήτριο Σκούτα, ειδικό παθολόγο - διαβητολόγο, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, πρόεδρο Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.

- «Η φαρμακευτική φροντίδα του γηριατρικού ασθενούς» από τον κ. Διαμαντή Κλημεντίδη, MPharm, MClinPharm, MSc, κλινικό φαρμακοποιό.

- «Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες στην τρίτη ηλικία και η ενίσχυση της θρέψης με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής» από τον κ. Ευάγγελο Ζουμπανέα, διαιτολόγο-διατροφολόγο, ιδρυτή Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή, διευθύνοντα σύμβουλο ΚΕΑΔΔ.

- «Άσκηση στην τρίτη ηλικία» από τον κ. Αθανάσιο Τζιαμούρτα, αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- «Τρίτη ηλικία και υπερμελάγχρωση: Εξατομικευμένες λύσεις για τους πελάτες του φαρμακείου, προτεινόμενες συνταγές καθώς και τρόποι επικοινωνίας με το δερματολόγο και τον ασθενή» από την κυρία Άννα Βρατσίστα, φαρμακοποιό.

«Επιστημονικές ομιλίες»

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

- «Η αξιοπιστία της επιστήμης και των επιστημόνων στην πρόσφατη πανδημία» από τον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πενευμονολογίας.

- «Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» από τον κ. Δημήτρη Ρούκα, ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή.

- «Κανναβινοειδή: μια νέα πρόκληση» από τον κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης, αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δ/ντή Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

- «Ο ρόλος της νιμεσουλίδης στην αντιμετώπιση του οξέος πόνου» από τον κ. Γεώργιο Α. Κομνό, MD, PhD, ορθοπαιδικό χειρουργό, ακαδημαϊκό υπότροφο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

- «Όλα τα τεχνητά δάκρυα δεν είναι ίδια. Καινοτομία στην Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων της Ξηροφθαλμίας με τη χρήση της Νανοτεχνολογίας» από τον Δρα Βασίλειο Λιαράκο, χειρουργό οφθαλμίατρο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητή Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών,

- «Δυσκοιλιότητα και φυσικά προϊόντα» από τον κ. Αριστείδη Πριτσά, φαρμακοποιό, UNIMORE, Msc Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προιόντων ΕΚΠΑ, μέλος του Φ.Σ. Μαγνησίας.

- «Συμπληρώματα Διατροφής & Υγεία (;) Μια σύγχρονη προσέγγιση» από την κυρία Χρυσούλα Γκούσκου, φαρμακοποιό, Quality & Training manager Frezyderm ABEE.

- «Στη δεδομένη ανάγκη για πρόληψη και δυνατό ανοσοποιητικό, πώς απαντά το φαρμακείο;» από την κυρία Σταυρούλα Χασαπογλίδου, Institute for Self-Medication, CEO Consumer Healthcare expert MSc Clinical Biochemisty, MBA.

- «Τα οφέλη του ProIBS στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.)» από τον κ. Ελευθέριο Αζά, παθολόγο-διαβητολόγο, senior medical advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε., συνεργάτη Νοσοκομείου «Υγεία».

- «Gopain: Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του νέου, πρωτότυπου, σταθερού συνδυασμού σκευάσματος Παρακεταμόλης 500mg & Ιβουπροφαίνης 150 mg» από την κυρία Ιωάννα Σιαφάκα, ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας Πόνου Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου Παρηγορικής Φροντίδας, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Επαγγελματικές ομιλίες»

- «Euromedica TWO: Όλα όσα θέλετε να μάθετε» από τις κυρίες Αθηνά Αμπατζή, διευθύνον στέλεχος της Europharmacy, και Μένια Τσιάρα, υπεύθυνη Πωλήσεων της Europharmacy.

- «Ψηφιακά εργαλεία ανάπτυξης του φαρμακείου» από τον κ. Αλέξανδρο Δεληκούρα, σύμβουλο επιχειρήσεων PhD MBA.

«Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»

Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ Αντώνιος Αυγερινός, ο οποίος και επισήμανε τη σπουδαιότητα της γνώσης των πρώτων βοηθειών για όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως για τους φαρμακοποιούς.

Τέλος, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το 8ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα.

Μεγάλος χορηγός: ΒΙΑΝ Α.Ε.
Χορηγοί επικοινωνίας: Η εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ, Ο Κόσμος του Φαρμακείου, All About Health, DailyPharmaNews, HEALTHWEB, IATRONET, LIFEVALLEY, ONMED, Farmakopoioi, PharmaTeam, Pharmacorner