ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηνιγγίτιδα: Πώς η πανδημία επηρέασε τους εμβολιασμούς των εφήβων

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας φάνηκε πως το lockdown επηρέασε τους εμβολιασμούς παιδιών και πολύ περισσότερο, των εφήβων.

Μηνιγγίτιδα: Πώς η πανδημία επηρέασε τους εμβολιασμούς των εφήβων

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολιασμών και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για διάφορα σοβαρά νοσήματα, όπως είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Yγείας, μεγάλη μείωση της τάξης του 70% παρατηρήθηκε πέρυσι την άνοιξη στον εμβολιασμό των εφήβων, που δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Από τις αρχές του 2021, μάλιστα, παρατηρούμε πόσο έχει επηρεάσει τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων το δεύτερο lockdown, με εκ νέου μείωση της τάξης του 20% στα μικρότερα παιδιά και 30% με 40% στους εμβολιασμούς των εφήβων.

Το να έχουμε, λοιπόν, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εφήβων για σοβαρά νοσήματα, όπως είναι η μηνιγγίτιδα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση, αλλά και μία αύξηση στη συχνότητα αυτών των νοσημάτων. Η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια σχετικά σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή νόσος, που μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές ή ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.

Στη χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πέντε συχνότερους τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A,B,C,Y,W). Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες συνιστούν μία ευαίσθητη ομάδα για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, καθώς εκείνοι είναι οι κύριοι φορείς της νόσου και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω των καθημερινών κοινωνικών τους συμπεριφορών. Επίσης, τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, καθώς φαίνεται πως οι έφηβοι καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.

Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης για τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία ηλικιακή ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία της κοινότητας, ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας.

1. https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/alles-systaseis-ths-ethnikhs-epitrophs-emboliasmwn/7238-epikairopoihsh-systasewn-emboliasmoy-gia-paidia-kai-enhlikes-kata-thn-periodo-ths-pandhmias-covid19
2. World Health Organization. Meningococcal meningitis. Fact sheet No. 141. Updated November 2015. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/. Accessed March 2021.
3. Rosenstein NE, et al. N Eng J Med. 2001;344(18):1378-1388.
4. Christensen et al. Lancet 2010;10:853–61
5. Vetter V, et al. Expert Rev Vaccines. 2016;15(5):641-658