Νέοι ορίζοντες στον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα από τα ζευγάρια που επιλέγουν την Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) για την απόκτηση ενός παιδιού, καταφεύγουν στον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλίσουν την χρησιμοποίηση του καταλληλότερου εμβρύου.
Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει την εξέταση των εμβρύων του ζευγαριού για κληρονομούμενες ασθένειες και χρωμοσωμικές ανωμαλίες, στοχεύοντας στον διαχωρισμό των υγιών εμβρύων από τα παθολογικά, πριν την μεταφορά τους στην υποψήφια μητέρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για μια εγκυμοσύνη.
Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος ενδείκνυται για ζευγάρια που έχουν ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών, για γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία που θέλουν να τεκνοποιήσουν, καθώς και για περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν επιβαρυμένο γενετικό ιστορικό από τις οικογένειες τους. Κατά την διαδικασία αυτή, που είναι αρκετά δημοφιλής τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ή περισσότερα κύτταρα αφαιρούνται από την βλαστοκύστη (έμβρυο 5ης ημέρας καλλιέργειας) και δίνονται για εργαστηριακό έλεγχο (PGT,Invasive Preimplantation Genetic Testing), παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στο ζευγάρι να χρησιμοποιήσει ένα έμβρυο ελεγμένο γενετικά με πολύ καλές πιθανότητες θετικής έκβασης. Παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την χρήση του προεμφυτευτικού ελέγχου, το γεγονός ότι πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία, αυξάνει σε πολύ μικρό βαθμό τον κίνδυνο καταστροφής ενός κατά τα άλλα υγιούς εμβρύου.
Μια ασφαλέστερη εναλλακτική προσέγγιση φαίνεται να είναι ο μη επεμβατικός προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (NI-PGT, Non-Invasive Preimplantation Genetic Testing). Η βασική διαφορά των δυο μεθόδων εντοπίζεται στο υλικό που δίνεται για έλεγχο στο εργαστήριο, που στην περίπτωση αυτή είναι το καλλιεργητικό υλικό μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο. Με αυτή την νέα τεχνική λοιπόν το έμβρυο μπορεί να εξεταστεί χωρίς να αφαιρούνται κύτταρα από το ίδιο αλλά με τον έλεγχο του εμβρυικού DNA που ανευρίσκεται στο διάλυμα που περιβάλλει το έμβρυο.
Παρότι πολλά υποσχόμενη, η νέα αυτή τεχνική δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη καθώς η ακρίβεια των αποτελεσμάτων δεν είναι προς το παρόν ικανοποιητική. Φαίνεται όμως πως στο κοντινό μέλλον θα αποτελέσει μια εξέταση ρουτίνας, καθώς θα οδηγεί σε αύξηση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης και στην ελάττωση του κινδύνου αποβολής μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Υπογράφουν οι Εμβρυολόγοι
Δεσλή Αναστασία BSc, MSc
Γαβριήλ Ελευθέριος BSc, MSc
Newlife IVF
Εθν. Αντιστάσεως 171, Καλαμαριά 55134 (Φοίνικας), Θεσσαλονίκη
T/F: 2310457780
2310457770
2313252028
Ερυθρού Σταυρού 9-17, 41221,Λάρισα
T/F: 2411416125
2410250006
E: info@newlife-ivf.gr
Website: https://www.newlife-ivf.gr/
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΣΛΗ: Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Med.Sci in Assisted Reproduction technology) από το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας. Εργάζεται εδώ και ένα χρόνο στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Newlife IVF.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ: Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου: MSc Reproductive and Developmental Medicine (Αναπαραγωγική και Αναπτυξιακή Ιατρική) από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Εργάζεται τα τελευταία 2 χρόνια στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νewlife IVF.