ΠΟΥ: Φόβοι για εξάπλωση της φυματίωσης λόγω κορονοϊού
Η πανδημία Covid-19 εκτροχιάζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τη φυματίωση, τη φονικότερη μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως, τα κρούσματα της οποίας το πιθανότερο θα αυξηθούν χωρίς τη λήψη επείγουσας δράσης και επενδύσεις, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ επισημαίνεται πως η φυματίωση σκότωσε περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, ένας αριθμός ελάχιστα μικρότερος από τους 1,5 εκατομμύρια θανάτους που προκάλεσε το 2018. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι πολλές χώρες δεν βρίσκονται στον σωστό δρόμο να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την επιτυχή διάγνωση και τη θεραπεία των κρουσμάτων, στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς της ασθένειας.
Τα προβλήματα στις υπηρεσίες που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού οδήγησαν σε πολύ μεγάλες αναβολές στα προγράμματα για τη φυματίωση, σύμφωνα με την έκθεση. Σε πολλές χώρες, οι ανθρώπινοι, οικονομικοί και άλλοι πόροι ανακατανεμήθηκαν από τη φυματίωση στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Covid-19.
«Ταχεία δράση χρειάζεται επειγόντως παγκοσμίως εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε μια δήλωση σχετικά με την έκθεση.
Η Σαρόναν Λιντς, μια ειδικός επί της πολιτικής για τη φυματίωση στη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επισήμανε πως η πρόοδος εναντίον της θανατηφόρας νόσου είναι «τρομερά αργή».
«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις δεν βρίσκονται στον σωστό δρόμο», τόνισε σε μια ανακοίνωση.
Πριν από την πανδημία Covid-19, η έκθεση του ΠΟΥ ανέφερε πως πολλές χώρες κατέγραφαν σταθερή πρόοδο στη μάχη εναντίον της φυματίωσης, με μια μείωση 9% των περιστατικών που είχαν καταγραφεί μεταξύ 2015-2019 και μια πτώση 14% στους θανάτους την ίδια περίοδο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)