ΕΙΔΗΣΕΙΣ

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: «Κάνουμε την πρόληψη στάση ζωής»

Εξήντα χιλιάδες δρομείς, εκ των οποίων οι 13.000 από 104 χώρες, θα συμμετάσχουν στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019. Ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας γίνεται όχημα για τη διάδοση του μηνύματος της υιοθέτησης μιας υγιούς στάσης ζωής.

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: «Κάνουμε την πρόληψη στάση ζωής»

Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Για άλλη μια φορά, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης ως στάσης ζωής, επικεντρώνοντας κυρίως στις πνευμονοπάθειες.

Με χορηγία της Pfizer Hellas, σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO (6-9 Νοεμβρίου 2019), θα πραγματοποιούνται από ειδικούς πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες. Επίσης, τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων του Μαραθωνίου (Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019) ομάδα με πάνω από 230 δρομείς θα συμμετάσχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή και στους Αγώνες 5 και 10 χλμ.).

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, και εκ μέρους του Δ.Σ της ΕΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης παρουσίασαν τη συνεργασία σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (01/11/2019).

Ο Μαραθώνιος είναι στάση ζωής, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας. Μαζί με την άθληση, η σωστή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η ευεξία συμπληρώνουν μια συνολική υγιή στάση ζωής. «Ο Μαραθώνιος είναι στάση ζωής κατά την άποψή μου. Δεν είναι ανάγκη να είναι επαγγελματικός ο αθλητισμός, κι εγώ ξεκίνησα ως ένας μικρός ερασιτέχνης αθλητής στα ανοικτά γήπεδα παίζοντας μπάσκετ. Και χιλιάδες άλλα παιδιά το κάνουν αυτό σε όλα τα αθλήματα. Όπως, όμως, και να το κάνουμε, ο στίβος είναι ο βασιλιάς και ο Μαραθώνιος είναι πάντα ο μαγνήτης που έλκει το μεγάλο ενδιαφέρον κι έτσι πρέπει να είναι. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά που κάνετε κάθε χρόνο. Όπου μπορεί να στηρίξει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, θα το κάνει με μεγάλη χαρά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης άμεση ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα.

Εμβολιασμός για την πνευμονιοκοκκική πνευμονία

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, η συμμετοχή μας για έβδομη συνεχόμενη φορά, ως θεσμικού εταίρου στο Μαραθώνιο της Αθήνας, το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα αλλά και ένα θεσμό που αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής» δήλωσε ο κ. Λουκίδης. «Αυτή η πρωτοβουλία μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειές μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, που αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με ένα φορτίο 1,6 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και θύματα κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όλο το υγειονομικό προσωπικό καθώς και οι συστηματικοί καπνιστές.»

Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι «η μακρόχρονη συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει σταθεί αφορμή αλλά και όχημα να αναδείξουμε το γεγονός ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Εγκαινιάζοντας το 2019 μια νέα φάση ανάπτυξης και εξέλιξης του θεσμού, με απώτερο στόχο την προσφορά ακόμα πιο ποιοτικών υπηρεσιών από τη διοργάνωση στο μέλλον, ανανεώνουμε και τη δέσμευσή μας να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Μόνο το 21% είναι καλά ενημερωμένο για την πρόληψη

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, παρουσίασε η προσκεκλημένη ομιλήτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ε.Π.Ε., Παρασκευή Κατσαούνου.

«Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε και υπηρετούμε πιστά το καθήκον μας να συνδράμουμε συστηματικά στις προσπάθειες ανάδειξης της αναγκαιότητας της πρόληψης συνολικά, και του εμβολιασμού ειδικότερα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η σωστή ενημέρωση του κοινού αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την ενίσχυση της πρόληψης, γεγονός που αναδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτύπωσε υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας αλλά και βελτίωση (συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα το 2017) σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν σε κάποιους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες άξονες συμπερασμάτων, σχετικά με τη στάση και αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας για την αξία της πρόληψης για την υγεία, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται και τη χρήση εμβολίων από τους ενήλικες» ανέφερε στην ομιλία της και πρόσθεσε:

«Ο πρώτος άξονας, αφορά την ιδιαιτέρως υψηλή θεωρητική αξία της πρόληψης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς το 94% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας την αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική και το 65% ως πολύ σημαντική. Ο δεύτερος άξονας, αφορά την αντίληψη της κοινωνίας για το τι σημαίνει πρόληψη, με την υγιεινή διατροφή (83%), τις διαγνωστικές εξετάσεις (80%) και την τακτική άσκηση (71%) να συνιστούν το βασικό τρίπτυχο και τον εμβολιασμό (58%) και τη διακοπή του καπνίσματος (56%) να ακολουθούν. Βλέπουμε, λοιπόν, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση στο ενδιαφέρον για την πρόληψη, η ιεράρχηση εξακολουθεί να μην είναι η “ενδεικνυόμενη”, καθώς το κάπνισμα -αν και το μεγαλύτερο αίτιο θνησιμότητας που μπορεί να αποτραπεί- βρίσκεται τελευταίο και ο εμβολιασμός -ο τρόπος εκρίζωσης λοιμώξεων και αποφυγής νοσηρότητας και θνητότητας- είναι προτελευταίος. Επιπλέον, το ότι 43% του δείγματος δε θυμάται αν έχει εμβολιαστεί, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μη αξιολόγηση αυτού ως προτεραιότητα. Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι ο ιατρός αποτελεί κυρίως αυτόν τον οποίο εμπιστεύονται για λήψη συμβουλής σε σχέση με το διαδίκτυο.

Η αυξημένη λήψη μέτρων πρόληψης είναι, επίσης, ένα στοιχείο, που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, καθώς σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2017, καταγράφεται αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού (+13%), της τακτικής άσκησης (+8%) και των διαγνωστικών εξετάσεων (+7%). Παράλληλα, αναδεικνύονται ως παράγοντες που εμποδίζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης, η έλλειψη ενημέρωσης (από το 12% το 2017 στο 26% το 2019) και η έλλειψη χρόνου (29% με αύξηση 3%), ενώ η αδυναμία κάλυψης του κόστους μειώνεται κατά 9%, παραμένοντας, ωστόσο, σταθερά στην πρώτη θέση με 37%.

Ο τελευταίος άξονας, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη για αυξημένη ενημέρωση, καθώς μόνο το 21% των ερωτηθέντων θεωρεί σήμερα ότι είναι πολύ ενημερωμένο (πρόσθετο 48% δηλώνει αρκετά ενημερωμένο), ενώ 30% δηλώνει λίγο/καθόλου, με συνέπεια η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης να εμφανίζεται ως βασικός λόγος για τη μη λήψη μέτρων πρόληψης. Η έλλειψη ενημέρωσης αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα που αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος. Έτσι μόνο το 80% των καπνιστών αποπειρώνται να διακόψουν μόνοι τους (ποσοστά επιτυχίας 3-5%) ενώ μόνο 4% απευθύνεται στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος (ποσοστά επιτυχίας πάνω από 35%) και 8% καταφεύγει στα καινούργια καπνικά προϊόντα (μη ασφαλή). Αν και οι προσπάθειες των τελευταίων ετών αρχίζουν να αποδίδουν ενάντια στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, μόνο το 43% του δείγματος αξιολογεί τον εμβολιασμό ως μέτρο πρόληψης. Επιπρόσθετα, τα συμπληρώματα διατροφής εξακολουθούν να κατέχουν μερίδιο στους τρόπους πρόληψης, ενώ η υγιεινή διατροφή - αν και πρώτη σε σειρά- μείωσε το ποσοστό της. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει την πρόληψη ως προτεραιότητα, αλλά μόνο το 21% είναι καλά ενημερωμένο, απλά καταδεικνύει την αναγκαιότητα και την αξία εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού».