Συνεχίζονται οι υγειονομικοί έλεγχοι στα κρουαζιερόπλοια
Θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια οι υγειονομικοί έλεγχοι στα κρουαζιερόπλοια και οι επιθεωρήσεις που γίνονται σε αυτά, ώστε να διαπιστώνεται αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών δημόσιας υγείας.
Τέτοιου είδους περιστατικά μπορεί να είναι η εμφάνιση κάποιου λοιμώδους νοσήματος, η εκδήλωση κρούσματος μαζικής τροφικής δηλητηρίασης, η μετάδοση κάποιου ιού κ.α.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος προγραμματίζονται τρεις τέτοιοι έλεγχοι εντός του καλοκαιριού, ενώ πέρυσι είχαν γίνει δύο και πρόπερσι, που ήταν αυξημένη η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων, 11.
«Τα τρία τελευταία χρόνια δεν διαπιστώθηκε κάποιο περιστατικό κατά τους ελέγχους που έγιναν στα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί. Η εικόνα που έχουμε, πάντως, είναι ότι γίνονται μεθοδευμένοι έλεγχοι και τα κρουαζιερόπλοια βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αυτό, βέβαια, μπορεί να συμβαίνει διότι γνωρίζουν ότι θα ελεγχθούν με βάση τις προτυποποιημένες λίστες και το αποτέλεσμα είναι καλό» τόνισε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Οι έλεγχοι στα κρουαζιερόπλοια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω της συμμετοχής του τελευταίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Shipsan /ACT που συνιστά κοινή ευρωπαϊκή δράση για την επιθεώρηση και διαπίστωση της καταλληλότητας των κρουαζιερόπλοιων.
«Το προεδρείο της δράσης αυτής είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα, και με απόφαση του υπουργείου Υγείας, και φορέας υλοποίησης της δράσης είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» τόνισε ο κ. Κουρτίδης και διευκρίνισε ότι το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με την Περιφέρεια, ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία οι έλεγχοι να γίνονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου οι έλεγχοι να συνεχιστούν και τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι έλεχοι και μετά από την πάροδο των τριών χρόνων, καθώς όπως είπε πρόκειται για ένα πρόγραμμα επωφελές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει η βούληση για την επέκτασή του, ώστε να επεκταθεί η πιστοποίηση των κρουαζιερόπλοιων και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κουρτίδης διευκρίνισε ότι τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας επιμορφώνονται διαρκώς και τόνισε ότι μέσω του προγράμματος οι φορείς που συνεργάζονται στη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν επιστημονική υποστήριξη για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών που μπορεί να εκδηλωθούν, χρήζοντας άμεσης επέμβασης. «Με τη φιλοξενία του φορέα αυτού στη Θεσσαλονίκη έχουμε, επίσης, μια σημαντική διασύνδεση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών» πρόσθεσε.