Πανεπιστημιακό Πάτρας: Διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους, σήμα κινδύνου από τους γιατρούς
Μια νέα... πατέντα βρήκε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο) για να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο μήνες περίπου το διοικητικό συμβούλιο έχει αποφασίσει - έλλειχης κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ) - να εισάγει διασωληνωμένους ασθενείς σε «ειδικά διαμορφωμένους» θαλάμους.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, πρόκειται για απλούς θαλάμους που δεν έχουν προδιαγραφές ΜΕΘ και η νοσηλεία βαριά πασχόντων σε αυτούς είναι επικίνδυνη. Η κατάσταση, όπως καταγγέλλεται, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού το προσωπικό που καλείται να φροντίσει αυτούς τους αρρώστους δεν επαρκεί ούτε για τα υπόλοιπα περιστατικά, ενώ δεν έχει και την απαραίτητη κατάρτιση για να διαχειριστεί τέτοια περιστατικά και μάλιστα εκτός ΜΕΘ.
Οι γιατροί μιλούν για δραματική υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας και παραβίαση κάθε ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι το νοσοκομείο είχε βρεθεί σε αδιέξοδο και είχε αναστείλει τα χειρουργεία, αφού το τμήμα ανάνηψης αλλά και η αναζωογόνηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών είχεν γεμίσει με διασωληνωμένους ασθενείς!
Τότε, όλοι οι αρμόδιοι είχαν δεσμευθει να ανοίξουν 6 νέα κρεβάτια ΜΕΘ, με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κρεβάτι...
Το Νοσοκομείο στο Ρίο δέχεται πληθώρα σοβαρών περιστατικών από όλη τη δυτική Ελλάδα, αφού τα νοσοκομεία των γύρω περιοχών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
Τα κλειστά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας είναι χρόνιο πρόβλημα που όλοι υπόσχονται να λύσουν, αλλά στην πράξη μένει άλυτο.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστήριζει οτι επι των ημερών της έχουν λιγοστέψει τα κλειστά κρεβάτια, αλλά δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για τις κλειστές κλίνες και αυτές που έχουν ανοίξει προσφατα ανά νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας, 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών πρέπει να ανήκουν σε ειδικές μονάδεις (ΜΕΘ ενηλίκων, παίδων και νεογνών κλπ). Έτσι, η χώρα μας θα έπρεπε να διαθέτει περίπου 3.500 κλινες ΜΕΘ, αλλά διαθέτει μόνο 650 εξοπλισμένες κλίνες και από αυτές λειτουργούν περίπου 560... Την ίδια ώρα, η θνητότητα των βαριά ασθενών διπλασιάζεται όταν αυτοί νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε σύγκριση με αυτούς που βρίσκουν θέση στην εντατική...
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Υγείας: Τι σχεδιάζει για ΜΕΘ και προσλήψεις (video)