Η ιλαρά απειλεί και φέτος την Ευρώπη
Πάνω από 2.000 κρούσματα τους πρώτους δύο μήνες του 2019.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2019, καταγράφηκαν 2.112 νέα περιστατικά ιλαράς, σε 24 χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα ο αριθμός θεωρείται υπο-εκτιμημένος, αφού έχει παρατηρηθεί ότι πολλές χώρες δεν δηλώνουν όλα τα κρούσματα στο πανευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης.
Τον Φεβρουάριο σχεδόν όλες οι χώρες παρουσίασαν αυξητική τάση κρουσμάτων σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, γεγονός που πιθανώς προμηνύει νέα έξαρση της νόσου. Συνολικά, από 1η Μαρτίου 2018 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019 είχαν δηλωθεί στην Ευρώπη 11.967 κρούσματα, κατά 71% εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Το διάστημα αυτό, τα περισσότερα κρούσματα (2.498) αναφέρθηκαν στην Ιταλία και ακολούθησε η Γαλλία με 2.474 περιστατικά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων, με 1.412 περιστατικά για το παραπάνω διάστημα.
Δείτε τις πιο sos ερωτήσεις και απαντήσεις για την ιλαρά
Κι ενώ σε απόλυτους αριθμούς η χώρα μας βρίσκεται τρίτη στην Ευρώπη, έχει την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συγκεκριμένα, από το Μάρτιο του 2018 ως και τον Φεβρουάριο του 2019 η Ελλάδα είχε τουλάχιστον 131 περιστατικά ιλαράς για κάθε εκατομμύριο του πληθυσμού της.
Σημειώνεται ότι η δημόσια καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σταματήσει στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, στα στοιχεία του ECDC η Ελλάδα φαίνεται να έχει αναφέρει 1 κρούσμα τον περασμένο Δεκέμβριο, κανένα τον Ιανουάριο και 3 περιστατικά το Φεβρουάριο.
Συνολικά το 2018 ήταν η ιλαρά κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας στην Ευρώπη: Υπήρξαν 82.596 κρούσματα ιλαράς και 72 θάνατοι παιδιών και ενηλίκων.Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, με αριθμό 3 φορές μεγαλύτερο από το 2017 και 15 φορές μεγαλύτερο από το 2016!
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τους τελευταίους μήνες μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες ιλαράς. Η Νέα Υόρκη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές τα τοπικά δικαστήρια απαγόρευσαν την κυκλοφορία ανεμβολίαστων παιδιών! Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, οι αρχές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Δείτε κι αυτό: Συστατικά που αναβαθμίζουν τις σούπες
Η ιλαρά θεωρείτο «ξεχασμένη» ασθένεια αφού ανήκει σε αυτές που μπορούν να προληφθούν 100% με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, εξαιτίας του παράλογου έως και επικίνδυνου αντιεμβολιαστικού κινήματος, μειώθηκε η εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να «ξαναφουντώσει» η ιλαρά, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική.
Για τον πλήρη έλεγχο μιας ασθένειας, πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού μιας χώρας. Πέρυσι, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, το ποσοστό μόλις που έφτανε το 30%.
Το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται στην παιδική ηλικία, σε δύο δόσεις. Στη χώρα, ενώ η κάλυψη με την πρώτη δόση κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να παραλείπει τη δεύτερη δόση.
Διαβάστε επίσης:
Μια ακόμη μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό
UNICEF: Ο κόσμος πρέπει να «ξυπνήσει», η ιλαρά είναι σοβαρή απειλή