ΤΕΕ: Κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν και συντηρούνται
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητά δημιουργία κεντρικού μητρώου ελέγχου και λειτουργίας ανελκυστήρων.
Με αφορμή το ατύχημα στο Ιπποκράτειο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας γιατρός, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) παρενέβη δημόσια, τονίζοντας ότι «με τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών δεν πρέπει ούτε να καθυστερούμε, ούτε να παίζουμε».
Κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν και συντηρούνται
«Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία», δηλώνει ο Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποδεικνύεται ανεπαρκές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «Η ελληνική Πολιτεία δεν γνωρίζει, ούτε για τα δημόσια ούτε για τα ιδιωτικά κτίρια, πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν, πόσοι και ποιοι είναι πιστοποιημένοι, πότε έχουν συντηρηθεί, πότε έχουν ελεγχθεί και ποιος έχει την ευθύνη»!
Όπως αναφέρει ο κ.Στασινός, έχει προσωπικά ενημερώσει τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η εφαρμογή της νομοθεσίας, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνει δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου καταχώρισης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο. Τα στοιχεία του μητρώου θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης αλλά κυρίως τον χρόνο ελέγχου, τον χρόνο συντήρησης, τις τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, τον πιστοποιημένο τεχνικό που έχει αναλάβει κάθε εργασία κλπ.
«Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και επίκαιρος, στιγμιαίος, έλεγχος για κάθε συμβάν και κάθε περίπτωση, ώστε να εμπεδωθεί γρήγορα κουλτούρα νομιμότητας σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία, για ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας που άπτεται της προστασίας της ζωής», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Και καταλήγει: «Ας μην περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα για να σοβαρευτούμε. Υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχει η γνώση, απομένει μόνο η πολιτική βούληση».