Σε κρίσιμη κατάσταση αγοράκι που κατάπιε χάπια - τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Το σπίτι είναι γεμάτο ουσίες και αντικείμενα που μπορούν να δηλητηριάσουν τα παιδιά!
Η περίπτωση του μικρού αγοριού, δυόμισι ετών, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου επειδή κατάπιε φάρμακα τα οποία πέρασε για καραμέλες, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει κάθε σπίτι για τα μικρά παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις δηλητηριάσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, 8 στις 10 παιδικές δηλητηριάσεις, συμβαίνουν σε μικρά παιδιά, από ενός μέχρι 5 ετών. Όπως εξηγούν οι παιδίατροι, στις ηλικίες αυτές τα παιδιά έχουν μεγάλη περιέργεια και είναι πολύ πιθανό να βάζουν στο στόμα τους ακατάλληλα αντικείμενα. Γι' αυτό, επιβάλλεται αυξημένη προσοχή από τους μεγάλους.
Στις ηλικίες έως 5 ετών, συνηθέστερη αιτία δηλητηρίασης είναι η κατάποση ειδών οικιακής χρήσης και ακολουθεί η κατανάλωση καλλυντικών και χημικών ουσιών. Όλα τα παραπάνω είδη ευθύνονται για το 57% των δηλητηριάσεων στα νήπια.
Ένα σπίτι γεμάτο «δηλητήρια»
Δεκάδες είναι τα προϊόντα και αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, ακόμη και για τη ζωή ενός μικρού παιδιού, σε περίπτωση κατάποσης:
- Φάρμακα: Από απλά παυσίπονα και αντιπυρετικά, μέχρι συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα που χορηγούνται με ειδική συνταγή (ψυχιατρικά). Ακόμη και τα παιδιατρικά φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση που το παιδί καταπιεί ανεξέλεγκτη δοσολογία.
- Είδη οικιακής χρήσης: Όλα τα καθαριστικά και ιδιαίτερα όσα περιέχουν καυστικές ουσίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τα παιδιά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται με τα απορρυπαντικά που έχουν τη μορφή κάψουλας, τα οποία συνήθως έχουν χρώματα δελεαστικά για τα παιδιά.
- Καλλυντικά: Ακόμη και αυτά που αναγράφουν ότι είναι αβλαβή σε περίπτωση κατάποσης, μπορεί να μην είναι για ένα μικρό παιδί. Ιδιαίτερη προσοχή στις βαφές μαλλιών και τα αρώματα.
- Προϊόντα οικιακής συντήρησης: Χρώματα, διαλυτικά, λευκαντικά, φυτοφάρμακα και άλλα παρόμοια προϊόντα μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ενός παιδιού εάν τα καταπιεί. Το ίδιο ισχύει και για τα εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά (ακόμη και το εντομοαπωθητικό κολάρο του κατοικίδιου σκύλου), σκοροκτόνα, ποντικοφάρμακα.
- Μπαταρίες: Περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες χημικές ουσίες. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται με τις μπαταρίες σε μέγεθος κουμπιού, τις οποίες μπορεί εύκολα να καταπιεί ένα παιδί.
- Τσιγάρα - αποτσίγαρα: Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση, αφού περιέχουν πολλές χημικές ουσίες.
Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά
Το πρώτο και πιο απαραίτητο μέτρο μέτρο πρόληψης που πρέπει να πάρουν, είναι η σωστή φύλαξη των επικίνδυνων ουσιώ και αντικειμένων:
- Όλα τα φάρμακα, είδη οικιακής χρήσης και άλλα επικίνδυνα προίόντα πρέπει να έχουν πώμα ασφαλείας και να φυλάσσονται πάντα σε ντουλάπια που κλειδώνουν. Αν το ντουλάπι δεν έχει κλειδαριά, μπορείτε να προσθέσετε μια από αυτές που διατίθενται σε καταστήματα με είδη για τη βρεφική ασφάλεια.
- Όπου υπάρχει δυνατότητα, καλό είναι αυτά τα προϊόντα να φυλάσσονται έξω από το σπίτι, επίσης σε ντουλάπι που κλειδώνει.
- Μην αφήνετα φάρμακα μέσα στην τσάντα σας! Είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία των παιδιών για εξερεύνηση!
- Οι ίδιες προστατευτικές κλειδαριές πρέπει ούτως ή άλλως να χρησιμοποιούνται σε όλα τα χαμηλά ντουλάπια και συρτάρια.
- Μπαταρίες και άλλα μικροαντικείμενα επικίνδυνα για κατάποση φυλάσσονται σε ψηλά σημεία, μη προσβάσιμα στα παιδιά.
- Μην χρησιμοποιείτε άδεια μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού για να αποθηκεύσετε επικίνδυνα υγρά.
- Καλλυντικά και αρώματα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.
- Αν χρησιμοποιείται εντομοαπωθητικές ταμπλέτες, βάλτε τις σε πρίζα μη προσβάσιμη (πχ πίσω απο το κεφαλάρι του κρεβατιού).
- Κρατήστε τα τσιγάρα μακριά από τα παιδιά και όχι πάνω στο τραπεζάκι του καθιστικού ή στον πάγκο της κουζίνας!
Τι να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος
Αν το παιδί καταπιεί κάτι επικίνδυνο, είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας για να μπορέσετε να το βοηθήσετε
- Τηλεφωνήστε αμέσως στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και στο Κέντρο Δηλητηριάσεων
- Δώστε όσο πιο αναλυτικές πληροφορίες γίνεται για την ουσία ή το αντικείμενο που έχει καταπιεί το παιδί, την ποσότητα καθώς και για το χρόνο που έχει περάσει από την κατάποση.
- Αν το παιδί δεν κάνει από μόνο του εμετό, μην επιχειρήσετε να του προκαλέσετε εκτός εάν λάβετε διαφορετικές οδηγίες από γιατρό.
- Στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο, πάρτε μαζί σας τη συσκευασία του προϊόντος - και το φύλλο οδηγιών αν πρόκειται για φάρμακο - καθώς οι πληροφορίες που αναφέρονται μπορεί να είναι χρήσιμες στη θεραπευτική αντιμετώπιση.
- Αν το παιδί έχει εισπνεύσει κάποια επικίνδυνη ουσία, μεταφέρετέ άμεσα το στον καθαρό αέρα.
- Αν η επαφή με την επικίνδυνη ουσία είναι δερματική, βγάλτε τα ρούχα του παιδιού και πλύντε το με άφθονο σαπούνι και νερό.
- Αν η ουσία ήρθε σε επαφή με τα μάτια, χρειάζεται πλύσιμο με τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά και άμεση επικοινωνία με οφθαλμίατρο.
Διαβάστε επίσης:
8 καθημερινά πράγματα που μπορούν να σας στείλουν στα επείγοντα (pics)