ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΤ: 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2018 δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής

Συνολικά 8.987 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων διενήργησαν το 2018 οι επιθεωρητές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

ΕΦΕΤ: 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2018 δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας, κατά πλειονότητα επρόκειτο για τακτικούς ελέγχους, ενώ σε 463 περιπτώσεις η παρέμβαση των ελεγκτών αφορούσε τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Σε 544 επιχειρήσεις, οι έλεγχοι διαπίστωσαν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία κατανέμοναι ως εξής:

  • Γενική υγιεινή : 41%
  • HACCP : 20,8%
  • Επισήμανση : 19,2%
  • Μη ασφαλή προϊόντα : 10,2%
  • Νοθεία – απάτη : 2,4%

Το 2018 κατασχέθηκαν από τον ΕΦΕΤ συνολικά 72 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων, ενώ οι ελεγκτές διέταξαν αναστολή λειτουργίας για 4 επιχειρήσεις. Επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31
επιχειρήσεις.

Ανά κατηγορία επιχειρήσεων, οι έλεγχοι κατανέμονται ως εξής:

  • Το 15,5% αφορούσε επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων
  • Το 4,2% επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων
  • Το 22,6% επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
  • Το 39,8% επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
  • Το 17,9% παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 sos της αγοράς μελιού, από τον ΕΦΕΤ