Η σωστή πρωτοβάθμια φροντίδα μακραίνει τη ζωή
Όσο αυξάνεται η αναλογία των γιατρών που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόσο αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.
Αυτό διαπιστώνει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει πόσο σημαντικοί για την υγεία και την μακροζωία είναι οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι οικογενειακοί γιατροί.
Σύμφωνα με τη μελέτη των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", για κάθε 10 παραπάνω γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανά 100.000 κατοίκους, το προσδόκιμο αυξάνεται κατά σχεδόν 52 μέρες.
Η εν λόγω αναλογία σχετίζεται με μείωση κατά σχεδόν 1% στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια και καρκίνο, καθώς και κατά 1,4% από παθήσεις των πνευμόνων.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι «οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ενεργούν ως το πρωταρχικό σημείο επαφής για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και συχνά ενεργούν προληπτικά και κάνουν πρώιμες διαγνώσεις, ακόμη και για παθήσεις όπως ο καρκίνος».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε κάθε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν πάνω από 41 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ η Ένωση Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων προβλέπει δραματική έλλειψή τους έως το 2030.
«Φτωχή» η πρωτοβάθμια στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, βέβαια, οι αναλογίες αυτές φαντάζουν... αστρονομικές, αφού τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως μόλις 5% των γιατρών της χώρας είναι γενικοί γιατροί, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το μέσο ποσοστό είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο (23%).
Αυτή τη στιγμή - και παρά τις αντίθετες εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας - μόλις 1.200 γιατροί έχουν ενταχθεί στον περιβόητο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ενώ από τις 239 προβλεπόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) - που αποτελούν βασικό πυλώνα στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας - λειτουργούν περίπου οι μισές.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιγράφουν την αποτυχία της πρωτοβάθμιας