ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους;

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Γιατί οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους;

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Είναι διαχρονικά γνωστό ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις. Την τελευταία πενταετία, για κάθε εκατομμύριο του ελληνικού πληθυσμού αντιστοιχούν από 3 μέχρι 6 δότες, ενώ χρειάζονται περίπου 200 για να φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Την ίδια ώρα, δεκάδες ασθενείς με νοσήματα τελικού σταδίου περιμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Κάποιοι - όπως οι νεφροπαθείς - μπορεί να περιμένουν και δέκα χρόνια...

Είναι φανερό ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να δυσπιστούν απέναντι στη δωρεά οργάνων. Γιατί όμως δεν γίνονται δωρητές;

Η απάντηση έρχεται από στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα για την Υγεία.

Οι κύριες αιτίες έλλειψης δωρητών και δοτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η υπ' αριθμόν 1 αιτία για την έλλειψη μοσχευμάτων είναι ότι αυτά δεν εντοπίζονται έγκαιρα!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ, οι μονάδες εμφραγμάτων σχεδόν ποτέ δεν έχουν αναφέρει πιθανούς δότες, ενώ υπάρχουν μέχρι σήμερα μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, με πολλές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ειδικά τμήματα αντιμετώπισης πολυτραυματιών, τα οποία εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν συμμετέχουν στην προσφορά οργάνων.

Ωστόσο, με βάση τα περιστατικά που νοσηλεύονται και αυτά που καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ειδικοί υπολογίζουν οτι "χάνονται" τουλάχιστον 150 υποψήφιοι δότες οργάνων ετησίως.

Υπ' αριθμόν δύο αιτία έλλειψης δοτών είναι η άρνηση των συγγενών να δωρίσουν τα όργανά τους.

Οι συντονιστές μεταμοσχέυσεων του ΕΟΜ παρατηρούν πως πάνω από 50% των συγγενών που ερωτώνται, λένε όχι στη δωρεά. Αυτό, την ώρα που σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 65% των Ελλήνων δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, ενώ σε ποσοστό 45% αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας στο θέμα αυτό.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η έλλειψη ενημέρωσης είναι ο πραγματικός και κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που ο ΕΟΜ διοργανώνει σεμινάρια ή άλλες ενημερωτικές δράσεις, το ποσοστό δωρητών αυξάνεται. Στην τελευταία τέτοια δράση μέσα σε νοσοκομεία - την περίοδο 2015 - 2017 - μέσα σε ένα εξάμηνο οι δότες αυξήθηκαν κατά 25%.

Κι ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο ισχύει νέο πλαίσιο για τη δωρεά οργάνων, μέχρι σήμερα από το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπάρξει συστηματική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα γίνεις δωρητής οργάνων στην Ελλάδα

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς του 2019 έγινε σε ασθενή που περιμένε 3,5 χρόνια

10 εκατομμύρια ετησίως κοστίζουν οι μεταμοσχεύεις Ελλήνων στο εξωτερικό