Κοινωνικό μέρισμα: Τι προβλέπεται, τι ζητούν τα άτομα με αναπηρία
Από 17 Ιανουαρίου ανοίγει η εφαρμογή για τους δικαιούχους - ένταξη στην πλατφόρμα ζητούν τα άτομα με αναπηρία.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για τέσσερις ημέρες - 17 έως 21 Ιανουαρίου, για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) ζητά να ανοίξει και για τα μέλη της η εφαρμογή.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, πολλά άτομα με αναπηρία αλλά και χρονίως πάσχοντες δεν μπόρεσαν να λάβουν κοινωνικό μέρισμα, διότι η πλατφόρμα τους συνυπολόγιζε στο εισόδημά τους το αναπηρικό επίδομα, και δεν τους επέτρεπε να υποβάλουν την αίτηση.
Στα τέλη Δεκεμβρίου εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση η οποία ορίζει ότι «για τα άτομα με αναπηρία, το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
Με αυτό το δεδομένο, η ΕΣΑμεΑ απέστειλε επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Ε.Τσακαλώτο και Θ.Φωτίου, ζητώντας να επιτραπούν οι αιτήσεις αναπήρων από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, ζητά οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί, καθώς επίσης και να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων (πχ αναπηρικό αυτοκίνητο).
Η ΕΣΑμεΑ υποστηρίζει ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, με δεδομένη και την ανυπαρξία ή ανεπάρκεια κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερισματος είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια και το συνολο της παροχής ξεπερνά τα 768 εκατομμύρια ευρώ.