Γιατροί και ασθενείς ζητούν παράταση για τον οικογενειακό γιατρό
Παράταση στην προθεσμία εφαρμογής και τροποποίηση των συμβάσεων για τους οικογενειακούς γιατρούς ζητούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και μια σειρά από συλλόγους ασθενών.
Σε συνάντησή τους, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και των συλλόγων ασθενών συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, την οποία χαρακτήρισαν «πρόχειρη» καθώς όπως ανέφεραν «με την παρεμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων».
Οι εκπρόσωποι των ασθενών επισήμαναν ιδιαίτερα ότι είναι σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη και ειδικά στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ώστε να ζητηθεί επισήμως η παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος, μέχρι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για την κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.
«Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού - που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019 - έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο χώρο της Υγείας. Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν καλέσει τα μέλη τους να συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς ακόμη και εν δεν έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό. Την ίδια ώρα, οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη του πληθυσμού, αφού υπάρχουν ακόμη περιοχές που δεν έχουν ούτε έναν!
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του θεσμού, πριν καν εφαρμοστεί, το υπουργείο Υγείας αναδιπλώθηκε άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να μην ισχύσει η υποχρεωτική εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό.
Διαβάστε επίσης:
Αναδιπλώνεται το υπουργείο, υπό το φόβο αποτυχίας του οικογενειακού γιατρού
Το υπουργείο πανηγυρίζει, αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα νοσεί βαριά