ΟΟΣΑ: Διαθέσιμη αλλά... αρχαία η ιατρική τεχνολογία στην Ελλάδα
Πολλούς αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους διαθέτει η χώρας μας κατ' αναλογία πληθυσμού - τα περισσότερα μηχανήματα έχουν κλείσει δεκαετία και θεωρούνται πλέον παρωχημένα, επισημαίνει έκθεση του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα λειτουργούν 27 μαγνητικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμο, η τρίτη μεγαλύτερη αναλογία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία (34) και την Ιταλία (28).
Σε αξονικούς τομογράφους, είμαστε δεύτεροι με 37 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μετά τη Δανία που έχει 39.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν κατηγορηματικά: «στην Ελλάδα πολλά μηχανήματα είναι πάνω από 10 ετών και θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένα και ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απεικονίσεις».
Παρατηρείται, δε, ότι στη χώρα μας η αποζημίωση απεικονιστικών εξετάσεων δεν διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του μηχανήματος. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία, η αποζημίωση για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες μειώνεται όσο «γερνούν» τα απεικονιστικά μηχανήματα. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η Ελλάδα πληρώνει ακριβά για εξετάσεις παλαίας τεχνολογίας.
Ουγγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τους λιγότερους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους στην Ευρώπη των 28.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης των απεικονιστικών μηχανημάτων και της χρήσης του βοηθά στο να γίνει κατανοητή η λειτουργία και ποιότητα των συστημάτων υγείας. Τα λίγα μηχανήματα μπορεί να σημαίνουν άνιση γεωγραφική πρόσβαση στην τεχνολογία και μεγάλη λίστα αναμονής, ενώ τα πολλά μπορεί να παραπέμπουν σε υπερβολική (άσκοπη) χρήση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών και τα οικονομικά της Υγείας.
Όπως και να 'χει, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα Υγείας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η ανανέωση των μηχανημάτων βασίστηκε κατά πλειονότητα σε ιδιωτικές δωρεές ή ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι στην κρατική χρηματοδότηση.