Πάνω από 17.500 οι «ξενιτεμένοι» Έλληνες γιατροί
Ξεπερνούν τις 17.500 οι Έλληνες γιατροί που δουλεύουν πλέον σε άλλες χώρες - οι περισσότεροι μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης.
Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έφυγαν από τη χώρα τουλάχιστον 10.000 γιατροί, ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη κυριότερη χώρα προέλευσης ξένων γιατρών στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, ένα στα τέσσερα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) υποαπασχολείται ή δεν έχει καθόλου δουλειά!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics.
Στη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, το ιατρικό brain drain έχει για την Ελλάδα και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η χώρα μας δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες ενώ ξοδεύει χρήματα για τις σπουδές τους. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.
«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της", σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Πατούλης.