ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 800 πληροφορίες υγείας, που μπορείς να πάρεις από μια... τρίχα

Λίγες τρίχες από τα μαλλιά μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία - τι εξηγούν οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.

Οι 800 πληροφορίες υγείας, που μπορείς να πάρεις από μια... τρίχα

Οι τρίχες των μαλλιών μας είναι ένας σχεδόν άφθαρτος βιο-δείκτης, που μεταφέρει πολλές προσωπικές πληροφορίες. Αρκεί λοιπόν ένα μικρό δείγμα, για να χαρτογραφηθούν περισσότεροι από 800 βασικοί δείκτες ευεξίας, τοξινών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών κλπ.

Τα παραπάνω επισημαίνει η καρδιολόγος, υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

«Τα στοιχεία που συλλέγονται από την τρίχα - η οποία είναι ένας ζωντανός οργανισμός - στέλνονται σε κέντρο στην Γερμανία και με την χρήση υπερυπολογιστών, οι οποίοι έχουν χαρτογραφήσει 800 δείκτες ευεξίας και υγείας, συγκρίνονται με το ιδανικό. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος σκαναρίσματος του ανθρώπινου οργανισμού, με στόχο να γίνουν μετρήσεις για την επίδραση, που έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στο DNA μας" σημειώνει η κ. Καραγκιοζάκη.

Όπως εξηγεί η ίδια, τα συμπεράσματα αφορούν πάντα τον συγκεκριμένο ασθενή, ο οποίος μπορεί να είναι πχ. περισσότερο ευαίσθητος σε μια μορφή ακτινοβολίας από ό,τι σε μια άλλη (π.χ. ακτινοβολία κινητού σε σχέση με την ακτινοβολία της τηλεόρασης). Σε κάθε περίπτωση η εξέταση είναι προληπτική και με όλες τις μετρήσεις που γίνονται (πχ σε τοξίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες), προτείνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας 90 ημερών, που ακολουθεί ο ασθενής. Το πρόγραμμα συνήθως αφορά συστάσεις για τη διατροφή του, αλλά και γενικότερα στο τρόπο διαβίωσής του.

Η «Νανοϊατρική και οι Καινοτόμες Διαγνωστικές Τεχνικές για πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών», θα απασχολήσουν το 4ο Forum Υγείας, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στο Forum συμμετέχουν περισσότεροι από 200 επιστήμονες και γιατροί της Βόρειας Ελλάδας αλλά και καλεσμένοι από όλη την χώρα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και ερευνητές, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και σύνθημα "Ανοίγουμε την υγεία στην κοινωνία". Το πρόγραμμα των ομιλιών καλύπτει πολλές πτυχές της σύγχρονης ιατρικής και επιστημονικής έρευνας ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά δεδομένα σχετικά με σοβαρές ασθένειες, χρόνιες παθήσεις και θέματα υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μαλλιά: Τρία σημάδια που δείχνουν προβλήματα υγείας