Ξέσπασε «καυγάς» για την ειδικότητα του διαβητολόγου
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) βρίσκει διχασμένους τους Έλληνες γιατρούς, ως προς την ειδικότητα του διαβητολόγου. Ο νέος τίτλος της ειδικότητας είναι “Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός” και τίθεται θέμα νομιμότητας για τους γιατρούς που δεν έχουν αυτή την εξειδίκευση, αλλά μέχρι σήμερα ασκούσαν τη διαβητολογία.
Πρόκειται κυρίως για παθολόγους και παιδιάτρους που έχουν σχετική κατάρτιση και παρακολουθούν διαβητικούς ασθενείς, αλλά τυπικά δεν έχουν την ειδικότητα «Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός», όπως αυτή ορίστηκε από τις πρόσφατες αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες και τον τρόπο απόκτησής τους.
Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων ενημερώνει πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει γιατρός που να διαθέτει νόμιμα ειδικότητα ή εξειδίκευση με τον όρο διαβητολόγος, πλην των ειδικευμένων Ενδοκρινολόγων», και άρα υπάρχει ζήτημα μη νόμιμης χρήσης του τίτλου «διαβητολόγος».
Ωστόσο, η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας υποστηρίζει πως «υπάρχουν παθολόγοι οι οποίοι έχουν επίσημη μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με αποφάσεις του ΚΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας. Αυτή η αναγνωρισμένη μετεκπαίδευση ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη ρύθμιση που να την αίρει».
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, «υπάρχει ΦΕΚ (3958/12-9-2018) που αναγνωρίζει την εξειδίκευση των παθολόγων στο σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αναμένεται και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει μεταβατικές
διατάξεις, σχετικά με την αναγνώριση της εξειδίκευση των Παθολόγων που έκαναν μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη».
Για το θέμα επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.
Σύμφωνα με την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), πολλοί παθολόγοι και παιδίατροι απειλούνται με νομικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ οι ενδοκρινολόγοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.
Η ΑΡΣΙ αφήνει αιχμές για «ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις» των ενδοκρινολόγων και αποκλεισμό των παθολόγων από την περίθαλψη διαβητικών ασθενών. Χαρακτηρίζει δε «παγκόσμια πρωτοτυπία» τη μετονομασία της συγκεκριμένης ειδικότητας και καλεί τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις.