Η προσφυγική κρίση μέσα από τη δράση των Γιατρών χωρίς Σύνορα
Την υγειονομική διάσταση της προσφυγικής κρίσης αποτυπώνουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, στον απολογισμό των δράσεων τους για το 2017.
«Για άλλη μια χρονιά, είδαμε τις επιπτώσεις των πολιτικών ανάσχεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υγεία των προσφύγων. Έπειτα από το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, οι άνθρωποι μένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της οργάνωσης.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα λειτουργούν τρεις κλινικές στην Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, ενώ υλοποιούν προγράμματα στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο, την Ήπειρο και τη βόρεια Ελλάδα.
Συνολικά το 2017, οι γιατροί της οργάνωσης είχαν 11.990 ιατρικές συνεδρίες και 12.670 συνεδρίες ψυχικής υγείας, κατά πλειονότητα με πρόσφυγες.
Η οργάνωση συμμετείχε τη χρονιά που πέρασε σε επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο. Οι ομάδες της διέσωσαν 23.852 πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις
Πάνω από το 10% των γυναικών που διασώθηκαν ήταν έγκυες. Δύο βρέφη γεννήθηκαν χωρίς προβλήματα στα πλοία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Τουλάχιστον 2.835 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, πνίγηκαν επιχειρώντας να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή λιμάνια στην Ιταλία το 2017 ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων ετών, περίπου 120.000.