Την πρώτη κάρτα δωρητή οργάνων υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών, με την ευκαιρία της σημερινής Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων.
Ο Πρόεδρος εγκαινίασε με αυτό τον τρόπο το νέο σύστημα δήλωσης για τη δωρεά οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι «τρόπο εκπληρώνει ένα στοιχειώδες ανθρωπιστικό χρέος, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη μορφή αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο».
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η δωρεά οργάνων και ιστών δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής», είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του ανθρώπου. Τόνισε ότι ο δωρητής οργάνων και ιστών εκτός από τη δική του αξία, υπερασπίζεται και την αξία του συνανθρώπου του και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση ζωής αφορά τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη για κάθε ανθρωπο, σε κάθε κοινωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Στην τελετή ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, μεταμοσχευμένοι και συγγενείς δωρητών.
Ο κ.Καραμπίνης υπογράμμισε ότι σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Εξήγησε ότι από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς με τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή ακόμη και 100 ασθενείς με τη δωρεά ιστών.
Από σήμερα, κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του για τη δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, συμπληρώνοντας τη σχετική δήλωση με την οποία εγγράφεται στο ενιαίο εθνικό μητρώο δωρητών, που τηρείται στον ΕΟΜ. Τα όργανα και οι ιστοί για τα οποία ο δωρητής έχει εκφράσει τη βούλησή του να μην προσφέρει, αποκλείονται από τη διαδικασία δωρεάς.
Αντίστοιχα, οι ενήλικοι πολίτες έχουν δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεση τους στη δωρεά οργάνων, με σχετική δήλωση και εγγραφή στο «μητρώο αρνητών». Η δήλωση μπορεί να γίνει προς το παρόν με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στα γραφεία του ΕΟΜ ή σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ προσεχώς θα είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική δήλωση.
Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις
Εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση της Ευρώπης στις μεταμοσχεύσεις, και τις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο.
Με αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να κλείσει και η φετινή χρονιά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 66 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων – 40 από πτωματικούς δότες και 26 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.
Οι αριθμοί αντιστοιχούν την πενιχρή αναλογία 1,5 δότης ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2017 η αναλογία είχε διαμορφωθεί σε 6,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα γίνεις δωρητής οργάνων στην Ελλάδα
Ουραγός η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις - Πάνω από 10 χρόνια αναμονή για ένα μόσχευμα