ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος μαστού: Εφικτή η απόκτηση παιδιού με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων

Τα καινούργια δεδομένα και οι σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού εξασφαλίζουν επιβίωση και φυσιολογική ζωή στην πλειονότητα των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού, ενώ η κρυοβιολογία δίνει την ελπίδα και αποκαθιστά το όνειρο της μητρότητας για όλες τις γυναίκες.

Καρκίνος μαστού: Εφικτή η απόκτηση παιδιού με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων

Αυτά επισημαίνουν οι επιστήμονες, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή», την οποία συνδιοργάνωσαν νωρίτερα σήμερα (στις 18.00,στο Μακεδονία Παλλάς) ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν.Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιστήμη προσφέρει την ίαση και αποκατάσταση της υγείας, χάρη στα προηγμένα συστήματα διάγνωσης και θεραπείας. Όμως, η πιθανότητα απώλειας της γονιμότητας είναι γνωστή παρενέργεια των χημειοθεραπευτικών σχημάτων.

«Για πρώτη φορά χάρη στη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης των ωαρίων, η γυναίκα παίρνει στα χέρια της τη γονιμότητά της και έχει πια τη δυνατότητα να την προστατεύσει από ό,τι την απειλεί. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αφορά όλες τις σύγχρονες γυναίκες. Ακόμη περισσότερο αφορά στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας και πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες και τις γυναίκες που μεταθέτουν τη δημιουργία οικογένειας στο χρόνο και επιθυμούν να αποδεσμεύσουν τη γονιμότητά τους από την επίδρασή του» επισημαίνει ο γυναικολόγος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Μιχάλης Κυριακίδης, ο οποίος ήταν ομιλητής στην ημερίδα.

«Η γυναίκα που νοσεί από καρκίνο δέχεται κάθε θεραπεία, όσο επιβαρυντική κι αν είναι, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο και να ξανακερδίσει τη ζωή της και τα όνειρά της. Η κρυοβιολογία, επιστρέφει την ελπίδα και αποκαθιστά το όνειρο της μητρότητας για όλες τις γυναίκες» επισημαίνει ο κ.Κυριακίδης και προσθέτει ότι τα βήματα είναι απλά:

- Η γυναίκα απευθύνεται σε Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με ειδίκευση στη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε αγωγής, που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της.

- Ξεκινά ειδική αγωγή, οκτώ ως δέκα ημερών, με στόχο τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παραχθούν αρκετά ωάρια.

- Τα ωάρια συλλέγονται με τη διαδικασία της ωοληψίας και κρυοσυντηρούνται με τη διαδικασία της υαλοποίησης.

- Τα ωάρια μπορούν να παραμείνουν σε κρυοσυντήρηση για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε.

Ο γυναικολόγος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Χρήστος Παπάς επισημαίνει ότι οι νεαρές γυναίκες, που νοσούν από καρκίνο του μαστού, θα διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη γονιμότητα και θα επιθυμήσουν τη δημιουργία οικογένειας και μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η συντήρηση γονιμότητας θα πρέπει να θεωρείται στο εξής βασικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Είναι μεγάλη επιτυχία η εξέλιξη της επιστήμης, ώστε να μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού» τονίζει ο κ. Παππάς και συμπληρώνει: «η συντήρηση γονιμότητας είναι μια εύκολη και φιλική θεραπεία για τη γυναίκα. Δεν αναβάλλει και δεν παρατείνει τη θεραπεία του καρκίνου, τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πολύ θετικά και αισιόδοξα για την υγεία και την ευζωία της γυναίκας και των παιδιών που γεννιούνται μετά από μια τέτοια θεραπεία» προσθέτει ο κ. Παπάς.

Μύθοι, θάρρος και αλήθειες σχετικά με τα BRCA γονίδια

Τους μύθους και τις αλήθειες για τα γονίδια BRCA, που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού, παρουσίασε στη διάρκεια της ημερίδας η βιολόγος και σύμβουλος γενετικής, Γλυκερία Σαμολαδά.

«Μύθος 1ος: Αν το τεστ είναι θετικό για την ανίχνευση μετάλλαξης, θα αναπτύξω σίγουρα καρκίνο. Η ανίχνευση μιας μετάλλαξης BRCA είναι κάτι που αλλάζει τη ζωή, αλλά δεν είναι θανατική ποινή. Ο κίνδυνος διαφέρει ανάλογα με την μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί, όπως και ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Μια μετάλλαξη BRCA μπορεί να σημαίνει ότι έχετε διαφορετικές επιλογές θεραπείας, όπως και ότι μπορείτε να αναλάβετε δράση νωρίς για να αποτρέψετε την ανάπτυξη καρκίνων που συνδέονται με τις μεταλλάξεις.

»Μύθος 2ος: Το αρνητικό αποτέλεσμα για το BRCA1 ή το BRCA2 μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αν έχει ήδη εντοπιστεί μια γνωστή μετάλλαξη στην οικογένειά σας για την οποία είστε αρνητική/ός, ο κίνδυνος είναι ίδιος με αυτόν του γενικού πληθυσμού. Αν υπάρχει σοβαρό ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια αλλά δεν έχει εντοπιστεί κάποια μετάλλαξη, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει μια γενετική μετάλλαξη στην οικογένειά σας, που όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα από τους ερευνητές. Ο Σύμβουλος Γενετικής είναι ο επιστήμονας που μπορεί με εγκυρότητα να συζητήσει μαζί σας τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό για εσάς και την οικογένειά σας και να υποστηρίξει τις επιλογές σας.

»Μύθος 3ος: Tο τεστ είναι θετικό και θα πρέπει να προχωρήσω σε προφυλακτικές επεμβάσεις άμεσα. Είναι αλήθεια ότι, όταν εντοπιστεί μετάλλαξη BRCA, μπορεί να αισθανθείτε ότι θέλετε να κάνετε τα πάντα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Όμως είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον σύμβουλο γενετικής πριν τις τελικές σας αποφάσεις, καθώς οι επιλογές σχετίζονται τόσο με την ηλικία σας όσο και με την μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε. Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και προγράμματα παρακολούθησης για τον καρκίνο του μαστού και μπορείτε να προχωρήστε σε αυτές που σας ταιριάζουν με γνώση και ηρεμία. Η συντήρηση γονιμότητας δεν είναι απλώς επιλογή αλλά δικαίωμα. Στο πεδίο της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και κυρίως της πρόληψης, κερδίζουμε τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)