Ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Κουτσουμανής νέος πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Κινδύνων της EFSA
Πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Κινδύνων (BIOHAZ Panel) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) ανέλαβε ο Κώστας Κουτσουμανής, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Η Επιτροπή καλύπτει επιστημονικά ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι οι μεταδιδόμενες στον άνθρωπο ζωικές ασθένειες, οι μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η μικροβιολογία τροφίμων, η υγιεινή των τροφίμων και η συναφής διαχείριση αποβλήτων.
Τα μέλη της είναι επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες, με εξειδίκευση στην επιδημιολογία τροφιμογενών ζωονόσων (σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια κ.ά.), στη μικροβιακή αντοχή, στη μεταποίηση ζωικών υποπροϊόντων, στους τροφιμογενείς ιούς, στην επιθεώρηση κρεάτων σε όλα τα είδη που εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων, στην υγιεινή των τροφίμων και τη μικροβιολογία, στα μικροβιολογικά κριτήρια, στους βιολογικούς κινδύνους που συνδέονται με σύνθετα και νωπά προϊόντα, στην απολύμανση σφαγίων κρέατος (αντιμικροβιακές θεραπείες), στην ποσοτική εκτίμηση της μικροβιολογικής επικινδυνότητας, στην επιδημιολογία, παθολογία, διάγνωση και εκτίμηση της έκθεσης των ΜΣΕ (μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες).
Ο κ. Κουτσουμανής ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει λάβει χρηματοδοτήσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη και βελτίωση της μικροβιολογικής ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, την ανάπτυξη εργαλείων ποσοτικής μικροβιολογίας (μαθηματικά μοντέλα) και προσδιορισμού επικινδυνότητας, την ανάπτυξη στοχαστικών προσεγγίσεων στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, την ανάπτυξη και εφαρμογή χρονο-θερμοκρασιακών δεικτών και καινοτόμων συσκευασιών των τροφίμων κ.λπ. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευτεί σε 80 ερευνητικές εργασίες, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του SCI, 15 κεφάλαια σε βιβλία και πάνω από 150 πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ