ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου για αεροσυνοδούς και φροντιστές

Το προσωπικό καμπίνας στα αεροπλάνα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως μαστού και δέρματος, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου για αεροσυνοδούς και φροντιστές

Οι αιτίες γι' αυτό είναι ότι αεροσυνοδοί και φροντιστές εκτίθενται περισσότερο στην ιοντίζουσα κοσμική και στην υπεριώδη ακτινοβολία που διαπερνούν το αεροπλάνο και μπορούν να κάνουν ζημιά στο DNA. Επίσης, πάσχουν από συχνή διαταραχή του βιολογικού ρολογιού τους λόγω των νυχτερινών βαρδιών και των διηπειρωτικών ταξιδιών («τζετ λαγκ») που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί να εκτίθενται και σε πιθανές καρκινογόνες ουσίες μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ιρίνα Μορντούκοβιτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας Environmental Health, μελέτησαν 5.366 εργαζόμενους (το 80% γυναίκες) με μέση ηλικία τα 51,5 έτη και προϋπηρεσία τουλάχιστον 20 ετών στον τομέα των αερομεταφορών, από τους οποίους περίπου το 15% διαγνώστηκαν με καρκίνο. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι αεροσυνοδοί και οι φροντιστές είχαν τα εξής ποσοστά καρκίνου: μαστού 3,4% έναντι 2,3%, μήτρας 0,15% έναντι 0,13%, τραχήλου 1% έναντι 0,7%, εντέρου 0,47% έναντι 0,27% και θυρεοειδούς 0,67% έναντι 0,56%.

Διαπιστώθηκε ότι το γυναικείο προσωπικό έχει κατά μέσο όρο 51% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Έχει επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) και υπερτετραπλάσιο κίνδυνο για άλλα είδη καρκίνου του δέρματος, πλην του μελανώματος. Στις γυναίκες ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος πλην μελανώματος φάνηκε να αυξάνεται για κάθε πρόσθετη πενταετία προϋπηρεσίας.

Οι άνδρες φροντιστές έχουν επίσης μεγαλύτερο σχεδόν κατά 50% κίνδυνο για μελάνωμα του δέρματος (ποσοστό 1,2% έναντι 0,69% στον γενικό ανδρικό πληθυσμό) και περίπου 10% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος πλην μελανώματος (ποσοστό 3,2% έναντι 2,9%).

Ο μεγαλύτερος χρόνος προϋπηρεσίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες χωρίς παιδιά και σε όσες έχουν από τρία και πάνω. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις αεροσυνοδούς σχετίζονται και με το γεγονός ότι, λόγω των απαιτήσεων του επαγγέλματός τους, συνήθως έχουν λιγότερα παιδιά και αποκτούν το πρώτο παιδί τους σε μεγαλύτερη ηλικία από τον μέσο όρο των γυναικών, που και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

«Σε συνάφεια με προηγούμενες μελέτες, βρήκαμε μεγαλύτερα ποσοστά, ιδίως καρκίνου μαστού, δέρματος και μελανώματος, στο προσωπικό καμπίνας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συμβαίνει παρόλο που σε αυτή την επαγγελματική ομάδα υπάρχουν μικρά ποσοστά υπέρβαρων και καπνιστών» δήλωσε η Μορντούκοβιτς. Η ίδια επεσήμανε ότι παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνδρες πιλότοι έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και προστάτη. Αυξημένοι εκτιμάται ότι είναι οι κίνδυνοι και για όσους επιβάτες ταξιδεύουν πολύ συχνά με αεροπλάνο, παρόλο που δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες που να το επιβεβαιώνουν.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε με τη νέα μελέτη ότι, παρά τα αυξημένα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου, οι αεροσυνοδοί και φροντιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία (με εξαίρεση τις πτώσεις αεροπλάνων). Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή περνούν τακτικά από ιατρικές εξετάσεις και έχουν περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης θεραπείας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)