Βραβείο σε Έλληνα οφθαλμίατρο για τεστ αξιολόγησης και εκτίμησης της οπτικής λειτουργίας
Ανανεώθηκε:
Nέο τεστ συνολικής αξιολόγησης κι εκτίμησης της οπτικής λειτουργίας, το NiKo Eye Test, το οποίο πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 51ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουνίου (10.00 π.μ.) σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «O ρόλος της όρασης στην ανάπτυξη των παιδιών. Ολιστική παρέμβαση σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Σχεδιάζουμε το μέλλον».
«Το NiKo Eye Test, που αποτελείται από επτά απλά βήματα, ακολουθεί τη πορεία του φωτός και την τελική του μετατροπή σε εικόνα και πληροφορία. Ελέγχει συνολικά (ολιστικά) την οπτική λειτουργία, κατατάσσει τις οπτικές παθήσεις ανάλογα με την οπτική δυσλειτουργία που προκαλούν και τις συνδέει με τη διαταραγμένη οπτική συμπεριφορά του ασθενή» αναφέρει ο οφθαλμίατρος χειρουργός o οποίος το επινόησε, Νίκος Κοζέης, ειδικός στην παιδοφθαλμολογία και στον στραβισμό, ειδικευμένος και εξειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία. Τονίζει δε ότι το τεστ, του οποίου έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία.
Σύμφωνα με τον κ. Κοζέη, η εφαρμογή του δεν απαιτεί ιδιαίτερους εξεταστικούς χώρους, χρησιμοποιεί απλά, χαμηλού κόστους και εύκολα μεταφερόμενα σταθμισμένα εργαλεία.
Η εφαρμογή του τεστ είναι εφικτή και σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ τα αποτελέσματά του, μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για το σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπείας και αποκατάστασης.
«Η 20ετής επιστημονική μου συναναστροφή με παιδιά κι ενήλικες με σοβαρά διαταραγμένη οπτική λειτουργία, με ποικίλες αιτιολογίες, μου δίδαξε τρία βασικά πράγματα:
1. ότι η οπτική λειτουργία δεν είναι ταυτόσημη της οπτικής οξύτητας,
2. ότι η οπτική λειτουργία επηρεάζει πολλούς άλλους μηχανισμούς και οπτικά καθοδηγούμενες δεξιότητες,
3. ότι η οπτική λειτουργία είναι πολύ συχνά επηρεασμένη σε περιπτώσεις νευρολογικών, νευροαναπτυξιακών, συστηματικών και άλλων παθήσεων» επισημαίνει ο κ. Κοζέης και προσθέτει:
«Τα αισθητηριακά συστήματα είναι εκείνα που μας φέρνουν σε επαφή με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Υποδέχονται συνεχώς ερεθίσματα από το περιβάλλον, τα μετατρέπουν σε βιοηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου, ο οποίος τα κάνει εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, ακούσματα. Με τον τρόπο αυτό επιβιώνουμε στον κόσμο μας, τον κατανοούμε, δημιουργούμε. Το οπτικό σύστημα προσφέρει τη μερίδα του λέοντος στην εγκεφαλική πληροφόρηση (85% του συνόλου των πληροφοριών)» .
Όμως, πώς το φως γίνεται εικόνα και στη συνέχεια χρήσιμη πληροφορία προς αξιοποίηση; «Με απλά λόγια, ένα μέρος του φωτός που φτάνει στην επιφάνεια της Γης, απορροφάται και το υπόλοιπο ανακλάται. Όταν αυτό που ανακλάται συναντά το μάτι μας, εκείνο το εστιάζει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί μετατρέπεται σε βιοηλεκτρικά σήματα, τα οποία μέσω των οπτικών οδών μεταφέρονται σε ποικίλους εγκεφαλικούς προορισμούς. Με τον τρόπο αυτό τροφοδοτούνται οι απαραίτητοι για την προστασία και επιβίωσή μας αντανακλαστικοί μηχανισμοί, αλλά και φλοιϊκές περιοχές που μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα σε εικόνες. Έτσι, οπτικά κατανοούμε, ερμηνεύουμε, δραστηριοποιούμαστε και προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται» εξηγεί.
Η εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί το τεστ, θα πραγματοποιηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ