Λιγοστεύουν επικίνδυνα τα αποθέματα αίματος: Έκκληση από την Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Ανανεώθηκε:
Έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα, μιας και διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο απευθύνει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, η οποία ενώνει τη φωνή της με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τονίζοντας εμφατικά, ότι πλέον τα αποθέματα αίματος λιγοστεύουν.
Οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία υπομεταγγίζονται στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας, αφού τα ψυγεία των Αιμοδοσιών έχουν αδειάσει, τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:
«Ελάχιστο ή και καθόλου αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση. Αβέβαιο το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο, φόβος για τη ζωή των πασχόντων. Κανείς δε γνωρίζει και δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αν θα βρεθεί αίμα για τη μετάγγισή τους.
Κάνουμε σύνθημά μας το σύνθημα του ΕΚΕΑ, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται προγραμματισμός για να εξασφαλιστεί η επάρκεια αίματος στη χώρα μας. Δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από το στόχο. Καθημερινά δεκάδες πάσχοντες από θαλασσαιμία δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους, τη σωστή μετάγγιση αίματος.
Μόνο οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μπορούν να βοηθήσουν. Κάνουμε έκκληση…».
Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι από την 1η Νοεμβρίου 2017, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΑ, έχει αλλάξει το καθεστώς της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, οι εξορμήσεις και οι δράσεις για Εθελοντική Αιμοδοσία, θα γίνονται πλέον σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και μετά από συνεργασία με τους παλαιούς και νέους συλλόγους αιμοδοτών. Το σύστημα δηλαδή κεντρικοποιείται.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για κεντρική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια αίματος σε ολόκληρο το σύστημα και σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Είμαστε η πρώτη χώρα σε συλλογή αίματος αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν...
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ:
- Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίματος και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους).
- Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.
- Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές % πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες >5% πληθυσμού, συλλογή >37 μονάδες /1.000 κατοίκους), η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.
Πάντως, καίτοι η χώρα μας, καταγράφει ορισμένα θετικά στοιχεία στο θέμα της αιμοδοσίας, μερικά ερωτηματικά παραμένουν, με κυριότερο, τις σοβαρές ελλείψεις σε αίμα. Εδικότερα:
- γιατί η χώρα μας ενώ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους) δεν έχει εφαρμοστεί στα ελληνικά νοσοκομεία η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων;
- γιατί η χώρα μας με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις;
- γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες,
Το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στα παραπάνω προβλήματα. Θα τα καταφέρουν;
Διαβάστε ακόμη:
Και η Β. Ελλάδα αποκτά Κέντρο Αιμοδοσίας - Τα ερωτηματικά όμως για τις αιμοδοσίες παραμένουν...
ΕΚΕΑ: Κεντρικοποιείται το σύστημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας από την 1η Νοεμβρίου
Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την Τοπική Μονάδα Υγείας Ευόσμου
ΕΚΕΑ: Η Ελλάδα είναι διεθνώς η πρώτη χώρα στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό
ΕΙΝΑΠ: Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που είναι κλειστές τα τελευταία χρόνια
Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία και η υπόθεση του εργοστασίου Πλάσματος