ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονική κάψουλα-αισθητήρας αποκαλύπτει τα μυστήρια του εντέρου (φωτογραφία)

Ερευνητές στην Αυστραλία πραγματοποίησαν σε ανθρώπους την πρώτη κλινική δοκιμή μιας πρωτοποριακής ηλεκτρονικής κάψουλας που καταπίνεται και, χάρη στους αισθητήρες που διαθέτει, μετρά σε πραγματικό χρόνο τα αέρια του εντέρου, όπως το υδρογόνο, το οξυγόνο, το διοξείδιο άνθρακα κ.ά.

Ηλεκτρονική κάψουλα-αισθητήρας αποκαλύπτει τα μυστήρια του εντέρου (φωτογραφία)

Η κάψουλα, που έχει μέγεθος χαπιού, περιέχει αισθητήρες αερίων και θερμοκρασίας, έναν μικρό υπολογιστή, έναν μεταδότη ραδιοσυχνοτήτων και μικροσκοπικές μπαταρίες. Αφού συλλέξει τα στοιχεία, καθώς ταξιδεύει μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα, στη συνέχεια στέλνει ασύρματα τα δεδομένα σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται και προλαμβάνονται οι διαταραχές και παθήσεις του εντέρου, καθώς επίσης να μειώσει τις επεμβατικές εξετάσεις όπως οι κολονοσκοπήσεις. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να ακολουθήσει εξατομικευμένη διατροφή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του ή την κατάσταση της υγείας του.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIΤ), με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρός Καλαντάρ-Ζαντέχ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο περιοδικό ηλεκτρονικής Nature Electronics, δήλωσαν ότι ανακαλύψεις αυτού του είδους στο μέλλον θα βοηθήσουν σημαντικά περίπου το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι υποφέρουν από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Οι δοκιμές της κάψουλας-αισθητήρα σε επτά υγιείς ανθρώπους έχουν κιόλας φέρει στο φως πιθανώς έναν νέο μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, άγνωστο έως τώρα. Σύμφωνα με τον Καλαντάρ-Ζαντέχ, «βρήκαμε ότι το στομάχι απελευθερώνει οξειδωτικές χημικές ουσίες για να διασπά και να καταπολεμά τις ξένες ουσίες που μένουν στο στομάχι περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σύστημα γαστρικής προστασίας κατά των ξένων ουσιών, που ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί».

18923436

Μία άλλη παρατήρηση που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν είναι ότι το παχύ έντερο μπορεί να περιέχει οξυγόνο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αν κάποιος έχει ακολουθήσει διατροφή με πολλές φυτικές ίνες. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παλαιά πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ποτέ οξυγόνο στο έντερο» δήλωσε ο Καλαντάρ.

Ακόμη, η κάψουλα μπορεί να προσφέρει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να καταγραφούν οι δραστηριότητες του μικροβιώματος, κάτι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη υγεία του εντέρου, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ανάλυση κοπράνων ή λήψη δειγμάτων μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Αφού η κάψουλα πέρασε τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, δείχνοντας ότι είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, το επόμενο βήμα θα είναι να καταστεί διαθέσιμη στην αγορά. Ήδη οι ερευνητές δημιούργησαν την εταιρεία Atmo Biosciences γι' αυτόν τον σκοπό, η οποία και θα αναλάβει να κάνει τις κλινικές δοκιμές της φάσης 2.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφία: Έξυπνη κάψουλα εντέρου - Peter Clarke, RMIT University

Διαβάστε επίσης:

Το λαχανικό που προστατεύει από τις παθήσεις του εντέρου