ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Med & Me: Ήρθε η ώρα των ασθενών - Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το καλό όλων

Ήρθε η ώρα, ο ασθενής να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της λήψης των αποφάσεων για μία καθαρή υγειονομική πολιτική. Και ο στόχος αυτός γίνεται ακόμη πιο προκλητικός, καθώς στις ημέρες μας οι πόροι είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας της συμμόρφωσης των ασθενών σε θεραπείες, της προσφοράς αλλά και των συνεργασιών. 

Πρόγραμμα Med & Me: Ήρθε η ώρα των ασθενών - Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το καλό όλων

Ειδικά όταν μιλάμε για τον ασθενή, ο οποίος συχνά εμφανίζεται ως ο αδύναμος κρίκος, ο οποίος ωστόσο, θα έπρεπε να είναι ο καταλύτης στη λήψη αποφάσεων.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της πρώτης επίσημης παρουσίασης της πρωτοβουλίας «Med&Me: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία - ΗΙΤ με την ευγενική υποστήριξη της AbbVie πριν μερικές ημέρες.

Συντονίστρια της εκδήλωσης παρουσίασης της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας «Med&Me» ήταν η δημοσιογράφος κυρία Μαρία Χούκλη, ενώ την επιστημονική παρουσίαση του προγράμματος «Med&Me: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων» είχε η Δρ. Έφη Σίμου, η οποία παρουσίασε το νέο αυτό εγχείρημα, καθώς και τον ιστότοπο www.medandme.gr, τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν πιο αναλυτικά.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές της εκστρατείας ενημέρωσης της πρωτοβουλίας «Med&Me» και να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην καμπάνια που ξεκινά αυτές τις μέρες με σκοπό να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να επικοινωνήσουν καλύτερα, μέσα σε κλίμα ευγένειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και σεβασμού.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση των ασθενών, των γιατρών και των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικών υγείας, αναφορικά με το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, στην εξυγίανση της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών και συγγενών τους αναφορικά με την καθοριστική επίδραση της αποτελεσματικής επικοινωνίας, στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως στην έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος, παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και τη μείωση των δικαστικών προσφυγών και της δυσαρέσκειας από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Ιατρών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, η σημασία της ενημέρωσης και της συμμετοχής του ασθενή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της έκβασης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και συντελεί στην μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών από τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη Δρ. Έφη Σίμου, «Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την υγεία τους συστήνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας και αποτελεί τη διαδικασία που μπορεί να φέρει την επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό».

Η κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης – Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ», ο κ. Λεωνίδας Φωτιάδης Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα «ΑΚΕΣΩ» και Ταμίας του «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» και η Δρ. Αλίκη Ξωχέλλη, MD, PhD, Institute of Applied Biosciences, Center for Research and Technology Hellas (CERTH), συμφώνησαν ότι «η σημασία παροχής μιας ολοκληρωμένης πληροφόρησης από το γιατρό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συζήτησης για την ανάδειξη της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής για το εκάστοτε πρόβλημα υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής, αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά βήματα για τη βελτίωση και την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή».

«Στρατηγικές οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση των ασθενών, θα πρέπει να καταχωρούνται υψηλά στην πολιτική υγείας και αυτό όχι μόνο γιατί είναι το σωστό υπό το πρίσμα της προσωπικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, αλλά επίσης γιατί μπορεί να αποδειχτούν αποτελεσματικές στη μείωση των δαπανών για την υγεία και τη σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η κυρία Άντζελα Βερναδάκη, Διευθύντρια Market Access & External Relations της AbbVie Pharmaceuticals.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Abbvie και πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εκπαιδευτούν ασθενείς και γιατροί, προσθέτοντας πως στις ημέρες μας που οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι, ο βαθμός δυσκολίας για τέτοιου είδοους εγχειρήματα είναι ακόμη πιο σημαντικός. Αξίζει να σημειωθεί, όπως σημείωσε, ότι το 20% των δαπανών για την υγεία στις ΗΠΑ πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση στα θέματα γιατρών και ασθενών αλλά και η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες.

Υπεύθυνο για την οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία – HIT ένας νεοσύστατος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας που έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του γενικού πληθυσμού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, αναφορικά με το ρόλο της επικοινωνίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του ιατρικού αλφαβητισμού στην πρόσληψη, επιλογή και αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας

Διαβάστε ακόμη:

Η υγεία, η κατάρρευση των Μνημονίων & η απο-ασφάλιση - Άρθρο γροθιά του καθ. Γ. Κυριόπουλου