ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δείκτης κακής υγείας η κυτταρίτιδα»

Ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αισθητικό, η κυτταρίτιδα, γνωστή και ως «γυναικείος εχθρός», αποτελεί δείκτη ύπαρξης του μεταβολικού συνδρόμου, του συνδρόμου που συνιστά προθάλαμο για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αφορά έναν στους 4 Έλληνες.

«Δείκτης κακής υγείας η κυτταρίτιδα»

«Η έλλειψη άσκησης και το διατροφικό πρότυπο που ακολουθούμε τις τελευταίες δεκαετίες, που χαρακτηρίζεται από στέρηση του λίπους, οδήγησε σε τροφές που, για να έχουν καλύτερη γεύση, περιέχουν τελικά περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυτταρίτιδα έρχεται να σηματοδοτήσει μια μεταβολική εκτροπή, την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου» επισημαίνει ο κ. Σωτήριος Αδαμίδης, παθολόγος, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), με αφορμή το 4ο πανελλήνιο συνέδριο της Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και στις 5 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή 100 ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Γι΄ αυτό και πολλές φορές ο δρόμος μιας γυναίκας για την ομορφιά την οδηγεί στην υγεία. Η προσπάθεια μιας γυναίκας να είναι όμορφη έχει και προεκτάσεις υγείας» εξηγεί ο κ. Αδαμίδης.

Ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία αποτελούν προτεραιότητα για τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη Ευρώπη. Η γνώση για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των σύγχρονων επιδημιών είναι ως εκ τούτου σημαντική.

Με αυτόν τον σκοπό, στο 4ο συνέδριο της EsoDiMeSO, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, φοιτητές Ιατρικής, αλλά και απλός κόσμος θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, μέσα από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία.

Παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός παρεμβάσεων που μπορούν να βοηθήσουν: από ένα σωστό διατροφικό πρότυπο, έως συγκεκριμένες ασκήσεις κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον, σήμερα έχουμε πια στη διάθεσή μας ένα πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό οπλοστάσιο, με φάρμακα που κόβουν την όρεξη και αυξάνουν τις καύσεις. Με τον τρόπο αυτόn, μπορούμε να αποτρέψουμε τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και να βάλουμε φρένο στην εξέλιξη του διαβήτη» τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου: οικογενειακή, κοινωνική, ερωτική. Ο διαβήτης επιδρά στη σεξουαλική ζωή, καθώς δεν αφήνει ανέπαφο κανένα όργανο ή νεύρο. Ακόμη και η διάθεση των διαβητικών ατόμων είναι ασταθής, γι’ αυτό είναι σημαντικό η οικογένεια με άτομα με διαβήτη να δείχνει κατανόηση στη συμπεριφορά τους» συμπληρώνει ο γνωστός παθολόγος και πρόεδρος της EsoDiMeSO.

Τέλος, ο ίδιος θεωρεί σημαντικό κάθε γιατρός να σέβεται το ιστορικό του ασθενούς (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, θυρεοειδοπάθεια) και να μην καθυστερεί να ξεκινήσει την παρέμβαση κατά του πλεονάζοντος βάρους. «Είναι σημαντικό να παρεμβαίνουμε από νωρίς, προτού το βάρος του ασθενούς ξεφύγει. Είναι επίσης σημαντικό για τον γιατρό να δει τι φάρμακα παίρνει ο ασθενής του –σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται εκείνα για την ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους του».

Άλλα θέματα του συνεδρίου είναι:

- Η στοματική υγιεινή και οι καρδιολογικές προεκτάσεις της

- Ενδοσκοπικές επεμβάσεις αδυνατίσματος

- Η αποφρακτική άπνοια αυξάνει την πιθανότητα αμφιβληστροπάθειας

- Το μεγάλο λάθος με τη βιταμίνη D

- Ο γάμος παχαίνει τους άνδρες

- Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στον διαβήτη;

- Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να φοβόμαστε τη χοληστερόλη; (μελέτη Harvard)

- H τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού και η παιδική παχυσαρκία

- Φυσικές θεραπείες στην αντιμετώπιση των μεταβολικών νοσημάτων

- Παχυσαρκία: Φίλος ή εχθρός της οστεοπόρωσης;

- Προγράμματα άσκησης που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό (από τις γυμνάστριες Σοφία Βουτσινά και Σοφία Παθέκα).

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ