ΕΙΝΑΠ: Τραγική η κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας - Στάση εργασίας στο Αιγινήτειο
Ανανεώθηκε:
Με στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι απαντούν οι νοσηλευτές της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αθήνας «Αιγινήτειο» σήμερα (Τρίτη), πρώτη ημέρα εφημερίας του νοσοκομείου στο πλαίσιο του νέου πιλοτικού συστήματος της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου.
Οι νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι η κλινική θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από τις εφημερίες λόγω της δραματικής υποστελέχωσής της.
Το νέο σύστημα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες (1η Οκτωβρίου) εισάγει νέες κλινικές στις εφημερίες, όπως αυτή του Αιγινήτειου και προσθέτει επιπλέον εφημερίες τροποποιώντας τις ημέρες και τον αριθμό των υπαρχουσών εφημεριών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το στάδιο είναι μεταβατικό και θα ισχύσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Με βάση το νέο σύστημα διαμορφώνονται τρεις ομάδες εφημερίας για τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, μία για το κέντρο της Αθήνας, μία για τα Δυτικά Προάστια και τον Πειραιά και μία για τις νότιες συνοικίες. Τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαΐτειο επιβαρύνονται κι αυτά με επιπλέον εφημερίες.
Την ίδια ώρα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωσή της περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, υπάρχουν 500 κρεβάτια στο λεκανοπέδιο, η πληρότητα των οποίων ξεπερνά το 140% με συνέπεια ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, σε απαράδεκτες συνθήκες. Έξι από τα εννιά ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα περιοχές ολόκληρες να μένουν ακάλυπτες.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ψυχική υγεία είναι υποτυπώδης και για έτη πολλά αποτελεί «προνομιακό χώρο» διαφόρων ΜΚΟ, ενώ δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για ξεχωριστές περιπτώσεις με συνέπεια να είναι δίπλα - δίπλα κατεσταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς. Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ελάχιστο και οι άπειρες εφημερίες γιατρών και οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας και η νοσηρότητα στις ψυχικές παθήσεις αυξήθηκε, λόγω του ότι η ανεργία και η ανασφάλεια θερίζει και πολύς κόσμος- κυρίως νέοι, αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Οι γιατροί διεκδικούν να ανοίξουν άμεσα οι δομές ψυχικής υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποσυμφορηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές που στενάζουν, με ανθρώπινους όρους, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων) και να αναπτυχθούν δομές ΠΦΥ και ψυχιατρικοί ξενώνες.